KPN ziet winst dalen maar verhoogt prognose

De Nederlandse telecomreus KPN noteert over de eerste helft van dit jaar een nettoresultaat van 918 miljoen gulden. Dat is 9,3 procent minder dan in de eerste zes maanden van 1998. Toch verhoogt KPN de winstprognose over 1999 tot ruim 1,7 miljard. Een half jaar geleden voorspelde de telco nog 1,6 miljard gulden winst over het lopende jaar.

Die ogenschijnlijke discrepantie laat zich volgens KPN verklaren door het feit dat de onderneming dit jaar te maken had met een fors hoger bedrag aan afschrijvingen (445 miljoen gulden) in het segment Vaste Telefonie, Apparatuur en Overig. De omzet steeg namelijk wél in de eerste helft van het boekjaar: met zeven procent, tot ongeveer 8,85 miljard gulden.
Het segment Mobiele Telefonie zag de winst met maar liefst 75 procent stijgen tot 316 miljoen gulden. Die resultaten, samen met de sterke groei van Internet en incidentele resultaten op de verkoop van participaties door Eircom (voorheen Telecom Eireann) zorgen volgens de Nederlandse telco voor een betere winstontwikkeling, waardoor de winstprognose over 1999 naar boven kan worden bijgesteld.
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte KPN bekend de mogelijkheden te onderzoeken om KPN Mobiel naar de beurs te brengen. Daardoor hoopt de onderneming voor de mobiele poot de mogelijkheid te creëren om via een eigen toegang tot de kapitaalmarkt de gewenste expansie versneld te financieren. KPN noemt dit een logische vervolgstap na de eerdere aankondiging dat het bedrijf de mobiele activiteiten wil onderbrengen in een aparte dochteronderneming.
KPN Mobiel heeft in Nederland momenteel drie miljoen aansluitingen en zag de omzet in het eerste half jaar van 1999 met 28,7 procent groeien tot bijna 1,7 miljard gulden. Het marktaandeel van de mobiele poot bedraagt 57 procent, volgens KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-30T00:00:00.000Z Redactie Computable