Belasting Amsterdam worstelt met IT

Het automatiseren van de Amsterdamse Gemeentebelastingen verloopt slecht. Zo meldt Het Parool. De dienst heeft sinds 1997 meer dan dertig miljoen gulden uitgegeven aan automatisering.

Toch worden de aanslagen nog altijd te laat verstuurd. Daardoor is de belastingdienst over 1998 en 1999 ruim anderhalf miljoen gulden aan rente misgelopen.
De afgelopen weken zijn op de valreep nog enkele duizenden aanslagen over 1997 de deur uitgedaan. Was de vertraging van deze zending nog verder uitgelopen, dan had de gemeente Amsterdam die belastinginningen moeten schrappen wegens verjaring. Het is echter niet alleen het opmaken en versturen van aanslagen dat scheef loopt. Ook de behandeling van bezwaarschriften en kwijtscheldingsverzoeken gebeurt niet tijdig. De oorzaak van dit alles zou zowel bij de soft- als de hardware liggen.
In de praktijk moeten medewerkers van de Amsterdamse belastingdienst dossiers veelal met de hand verwerken. Hierbij komen ook de veiligheidsprocedures in het gedrang, aangezien die in sommige gevallen genegeerd worden omdat bepaalde gegevens anders niet te vinden zijn.
Overigens kampt ook de Sociale Dienst van Amsterdam met grote automatiseringsproblemen. Die gemeente-afdeling heeft sinds 1995 tachtig miljoen gulden in IT gestopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-27T00:00:00.000Z Redactie Computable