Onduidelijkheid over toekomst Twinning

Er is grote onduidelijkheid over de status van de plannen van Twinning. Onlangs meldde directeur Michiel Westerman in De Volkskrant grootse plannen te hebben met dit overheidsinitiatief, dat beoogt IT-starters in het zadel te helpen met geld, advies en huisvesting.

Een beursgang en Europese Twinning-vestigingen staan op zijn lijstje. Deze plannen zijn niet officieel aangekondigd en direct betrokkenen zijn er niet van op de hoogte.
Niet iedereen is gecharmeerd van Westermans solo-optreden. "Twinning is een fantastisch initiatief, waar ik zelf om heb geroepen. Maar ik maak me zorgen over de manier waarop het aan het uitdijen is", zegt Bodo Douqué, lid van het Twinning Netwerk, een groep door de wol geverfde IT'ers die kennis en ervaring overdraagt aan starters. "Twinning wordt gepresenteerd als een succes, terwijl dat nog maar moet blijken. Het succes van Twinning hangt af van het succes van de starters." Een beursgang van het overheidsinitiatief kan volgens Douqué niet de bedoeling zijn; dan concurreert het met participatiemaatschappijen.
Westerman zegt het 'in de basis' wel met Douqué eens te zijn, maar wijst erop dat de doelstellingen dezelfde zijn gebleven. De marktomstandigheden maken een andere strategie noodzakelijk. Hij ontkent overigens het woord 'beursgang' gebruikt te hebben. "Op welke manier geprivatiseerd wordt, is aan de aandeelhouder, de overheid dus." In de twee jaar dat het initiatief loopt, is er veel veranderd. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een Europese opzet. "Starters moeten meteen op internationale schaal concurreren en dus begeleid worden." Westerman praat momenteel met het ministerie van Economische Zaken over de verschillende scenario's voor Europese schaalvergroting.
Dat privatisering op termijn van een jaar al actueel kan zijn, motiveert Westerman met de trend dat startende bedrijven steeds sneller op eigen benen moeten staan; in zo'n drie jaar. Dit betekent dat de overheid over een jaar, drie jaar na de start van Twinning, gaat denken over afstoten van zijn belang. "Uitgangspunt van Twinning is dat het op eigen benen een marktpositie moet verwerven. In die zin zit sporen de plannen van Westerman met de oorspronkelijke opzet", aldus woordvoerder Luc van Zijp namens EZ, de enige aandeelhouder.
De investeringswereld zelf juicht uitbreiding van Twinning toe. "Als ze er een pan-Europees initiatief van maken, halen ze één van de grootste beperkingen van het Twinning-initiatief weg. De Nederlandse markt bestaat namelijk niet. IT-starters doen in principe zaken op de wereldwijde markt", zegt bijvoorbeeld investeerder Loek van den Boog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.