Risseeuw wil versoepeling ontslagrecht

Nederland kan de personeelstekorten in de ICT-branche niet structureel oplossen zolang de arbeidsmarkt onvoldoende flexibel is. Dit zegt Ton Risseeuw, voormalig directeur van Getronics.

Hij pleit dan ook voor een versoepeling van het ontslagrecht. Volgens Ton Risseeuw is er in de ICT-branche sprake van eenzijdige mobiliteit. Automatiseerders veranderen regelmatig van werkgever, maar bedrijven komen niet af van werknemers die onvoldoende presteren.
"Werknemers zijn in Nederland oppermachtig", concludeert hij. "Het is een probleem dat ondernemingen veel in het personeel investeren, maar geen werknemers kunnen ontslaan die bijvoorbeeld niet in een team passen. Dit ondermijnt het concurrentievermogen van Nederlandse ICT-bedrijven. Het ontslagrecht is niet meer van deze tijd. Er is immers sprake van een nieuw type werknemer."
De voormalig directeur van Getronics doet deze uitspraken in een interview in de Computable van morgen. Hij licht hierin zijn werk als ex-voorzitter van detaskforce 'Werken aan ICT' toe. Dit adviesorgaan presenteerde in oktober tien aanbevelingen voor acties om het tekort van ruim vijftienduizend gekwalificeerde automatiseerders terug te brengen. Risseeuw is nu voorzitter van het overlegorgaan Hoi voor het Hoger Economisch Onderwijs. Deze organisatie werkt de aanbeveling van de taakgroep uit om ICT in niet-informaticavakken op te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-18T00:00:00.000Z Redactie Computable