Knelpunten arbeidsmarkt blijven zeer groot

De knelpunten op de arbeidsmarkt voor informatici zijn de komende vijf jaar zeer groot. Dit blijkt uit een prognose van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA).

De onderzoekers constateren met name dat het tekort aan hoger opgeleiden in Nederland zal toenemen. De kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een mbo-opleiding zijn minder rooskleurig.
In de ICT-branche geldt deze tweedeling niet. De perspectieven op de arbeidsmarkt zijn heel goed voor zowel informatici met een academische opleiding als die met een mbo -of hbo-diploma. De adviesgroep 'Werken aan ICT' heeft inmiddels opgemerkt dat er met name dringend behoefte is aan automatiseerders die een mbo-opleiding hebben gevolgd.
De ICT-bedrijven onderkennen langzamerhand het belang van een goed personeelsbeleid. Toch geven zij dit nog niet expliciet aan, aldus een onderzoek van Opportunity in Bedrijf. Veel organisaties kunnen meer activiteiten ondernemen om de ontwikkelingsmogelijkheden van werknemers in kaart te brengen en passende opleidingen aan te bieden.
Het belang hiervan wordt in de ogen van de onderzoekers nog eens onderstreept door de ontevredenheid van veel werkgevers over de prestaties van de medewerkers. Opportunity in Bedrijf adviseert de ondernemingen invulling te geven aan 'goed werkgeverschap'. Zo kunnen werkgevers hun personeel binnenhouden. Dit doen zij niet door een hoger salaris te bieden, maar door meer aandacht te schenken aan de kwaliteit van het leven van de medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable