Opta wil brede discussie Internet-toegang

De Nederlandse telecom-waakhond Opta heeft vandaag een nota uitgebracht waarin het oproept tot een nationale discussie over toegang tot Internet. Telecombedrijven, Internet-leveranciers, consumentenorganisaties en andere betrokkenen mogen meepraten over de problemen rondom Internet-toegang.

In het online na te lezen document (http://www.opta.nl) legt de Opta verbanden tussen de toename aan Internet-gebruik, de schaarste aan bandbreedte op het landelijke netwerk van KPN, de betalingen van telecommaatschappijen en Internet-leveranciers, het tarief voor eindgebruikers en mogelijke verstoringen van de concurrentieverhoudingen.
De Opta meldt de groei van het Internet-gebruik toe te juichen en zeer enthousiast te zijn over gratis Internet-toegang als nieuwe keuzemogelijkheid voor consumenten. Toch zitten er haken en ogen aan de stormachtige ontwikkeling van het wereldwijde netwerk en de toegangsmogelijkheden.
Zo is er de voortdurende schaarste aan tussenverbindingen van het KPN-netwerk naar de infrastructuur van concurrerende telecombedrijven. De Opta ergert zich al geruime tijd aan die verstoring van de concurrentieverhoudingen. De organisatie stelt nu voor het Internet-verkeer te scheiden van het traditionele telefonie-verkeer op het KPN-net.
De voormalige monopolist is al bezig met de aanleg van een aparte infrastructuur, genaamd Snelnet, met dat doel. Het lijkt er echter op dat KPN daarbij eigen Internet-leveranciers, waaronder Planet Internet en Xs4all, voorrang verleent.
Daarnaast wil de Opta een verandering in de tarieven voor Internet-toegang. Op dit moment betaalt de eindgebruiker een vast bedrag per minuut aan telefoontikken of de verbinding met Internet nu snel is of niet. De KPN moet echter wel verschillende tarieven betalen voor het afleveren van een telefoonverbinding naar zijn concurrenten. De eindgebruiker ontvangt namelijk zijn nota van KPN.
De Opta wil een differentiatie bewerkstelligen die dat verschil tussen telecombedrijven doorberekent naar de consument. De telecom-waakhond organiseert op 14 december een bijeenkomst voor zijn discussie over Internet-toegang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-12T00:00:00.000Z Redactie Computable