door Michiel Couzy & Rik Sanders

Ex-minister Wijers: Investeer meer in kennis

Als de Nederlandse regering door economische groei geld overhoudt, dan moet het kabinet vooral investeren in onderwijs en IT daarvoor. Dit zegt Hans Wijers, voormalig minister Economische Zaken, in een interview met Computable.

"Geef de leraren meer geld, een snelle computer en een aansluiting thuis." De organisatie-adviseur van The Boston Consulting Group reageert hiermee op de politieke discussie over de gevolgen van de 'nieuwe economie', waarbij IT de motor kan zijn van langdurige groei met een begrotingsoverschot als uiteindelijk resultaat.
De ontwikkeling van IT is cruciaal. Nu zijn pas de eerste verschijnselen zichtbaar. Dit zal zich verspreiden door de hele economie. Wijers vindt het jammer dat de politieke discussie verzandt in een 'typisch Haags debat over een half miljard meer of minder'. Volgens de ex-minister besteedt zijn opvolger Annemarie Jorritsma veel tijd en aandacht aan de ontwikkelingen op IT-gebied. Hoewel hij geen uitspraken wil doen over haar werk, geeft hij wel aan dat ze zijn beleid voortzet. Kritiek op haar functioneren begrijpt hij dan ook niet.
Wijers heeft een goed gevoel over het IT-beleid dat hij zelf als minister voerde. Hij kijkt met name tevreden terug op de start van Twinning en Gigaport, maar vindt wel dat zijn ministerie de ontwikkeling van Internet te laat heeft onderkend. Over de vraag of een apart bewindspersoon voor IT nodig is, heeft hij een uitgesproken mening. "Het stomste wat je kunt doen is een bewindspersoon verantwoordelijk maken voor IT. Hij gaat zijn collega's voor de voeten lopen door de onduidelijkheid in verantwoordelijkheid. Ook kan deze bewindspersoon een type zijn dat de suggestie wekt alles onder zijn beheer te hebben, maar in werkelijkheid niets te zeggen heeft." De huidige situatie is volgens Wijers de beste. Hierbij coördineert de EZ-minister het beleid en houden de overige bewindslieden hun eigen verantwoordelijkheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-11T00:00:00.000Z Rik Sanders