Taakgroep legt contact tussen IT-partijen

Het belangrijkste resultaat van de taakgroep 'Werken aan ICT' is dat verschillende partijen in de sector met elkaar in contact zijn getreden. Dit zegt Trude Maas, die als projectleider betrokken was bij de commissie-Risseeuw.

De taakgroep 'Werken aan ICT' heeft onder leiding van ex-Getronics-directeur Ton Risseeuw zo'n vijf maanden gewerkt aan tien adviezen inzake de problematiek op de arbeidsmarkt voor automatiseerders, in opdracht van ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Loek Hermans van Onderwijs. Maas, werkzaam bij Hay Management Consultants: "Gaandeweg het traject zagen wij in dat het rapport niet het boeiendste resultaat zou zijn. Veel belangrijker is dat er beweging is gekomen in de branche. Verschillende partijen zijn bij elkaar gekomen om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden."
Het keur aan gesprekken en nieuwe overlegorganen zorgt volgens Maas voor meer cohesie in de branche. De privé-opleidingen en reguliere onderwijsinstellingen zijn bijvoorbeeld bij elkaar gaan zitten. Dit was nog niet eerder gebeurd. Ook het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt, een initiatief van branche-organisaties Fenit en Vereniging ICT Nederland, ontstond in het tijdperk van de taakgroep. Daarnaast hebben leden van de taakgroep projecten geadopteerd, zoals een initiatief om vrouwen naar de IT te lokken, en de ICT Networking Academy, een portaal voor aanbieders en gebruikers van IT-opleidingen.
Maas, ex-senator van de PvdA, verwacht dat de markt nu zelf de aanbevelingen van Risseeuw voor een groot deel uitwerkt. Niet alleen bedrijven moeten de adviezen uitwerken, ook de overheid heeft een taak. De betrokken ministers komen ongeveer in maart met een reactie op het werk van de taakgroep. Daarnaast moet de overheid faciliteren en middelen vrijmaken om de uitwerking mogelijk te maken. Op het gebied van onderwijs speelt de regering een grote rol.
De taakgroep legt in zijn adviezen de nadruk op nieuwe samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Maas acht de wederzijdse belangen voldoende om ervan te kunnen uitgaan dat de betrokken partijen zelf initiatieven gaan ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-11T00:00:00.000Z Redactie Computable