IT niet geïnteresseerd in 2000-verzekering

IT-firma's willen niet reageren op een 2000-polisvoorstel dat verzekeringsbedrijven alsnog hebben gedaan. De kwestie rond de beroepsaansprakelijkheid voor 2000-werk en de weigering van verzekeraars daarvoor dekking te verlenen, heeft daarmee een opmerkelijke wending genomen.

Minister Jorritsma van Economische Zaken noemde vorige week in de Tweede Kamer de opstelling van de bedrijven 'zeer bizar'.
Over de verzekeringsperikelen overleggen Fenit en het Verbond van Verzekeraars al geruime tijd. In april deed Jorritsma een publieke oproep aan partijen eindelijk met resultaat te komen. In juli, toen EZ een gesprek bijwoonde, ontstond een doorbraak.
Het Verbond van Verzekeraars had zijn leden geadviseerd de dekking van 2000-risico's in zakelijke polissen tot in totaal één miljard gulden te beperken. Van de verzekeraars doet 80 procent mee aan dit 'vangnet'. Daarvoor is de Nederlandse Millennium Herverzekeringsmaatschappij opgericht.
Het gesprek in juli leidde onder meer tot de afspraak dat IT-branche-organisatie Fenit onder de leden de behoefte aan nieuwe verzekeringen zou inventariseren. Het Verbond zou bepaalde verzekeringsfirma's die polissen royeerden, stimuleren hun besluit te heroverwegen, met name voor 'apert onbillijke gevallen'. Eind augustus hadden zich op de Fenit-oproep drie bedrijven gemeld. Op het polisvoorstel dat die bedrijven is gedaan, heeft er niet één gereageerd.
Intussen worden voorbereidingen getroffen om een golf aan 2000-geschillen het hoofd te bieden. De juridische werkgroep van het Millennium Platform, met daarin overheid, bedrijfsleven en wetenschap, heeft overleg gevoerd met zes grotere arbitrage-instituten. Zij brengen samen brochure uit over tot wie men zich in welke gevallen moet wenden. Uitgangspunt is de bestaande structuur met arbitrageregelingen voor diverse sectoren. Achter die loketten werken instituten samen om capaciteitsproblemen op te vangen. Ook de rechterlijke macht maakt zich op voor veel 2000-procedures.
Minister Jorritsma hekelde in de Kamer de onvoldoende inspanningen van het mkb. Van de middelgrote bedrijven heeft 54 procent een noodplan, en van de kleine 14 procent. Aan op het mkb gerichte acties heeft het intussen niet ontbroken. "Als een bedrijf op de fles gaat door het millennium, komt dat in feite door slechte bedrijfsvoering", aldus de minister.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-11T00:00:00.000Z Redactie Computable