Aegon besteedt automatisering uit aan EDS

Aegon Nederland wil zijn automatisering uitbesteden aan EDS. Hierbij stappen 62 medewerkers van Automatiseringsdiensten Aegon (ADA) over naar de IT-dienstverlener.

Verder ontwikkelen beide partijen samen nieuwe, 'e-bancaire' producten. Het streven is om op 1 februari 2000 een definitief contract ondertekend te hebben.
ADA kent twee vestigingen: in Leeuwarden, met het rekencentrum, en in Den Haag. De IT-afdeling beheert debackoffice- enfrontoffice-systemen van de verzekeraar, vanaf centrale mainframe-, midrange- en Unix-omgevingen tot aan applicatiebeheer voor de commerciële divisies van Aegon. Alleen Spaarbeleg blijft zijn eigen automatisering regelen.
Om bij te blijven met IT-innovaties, moest Aegon kiezen tussen uitbreiding of uitbesteding, aldus woordvoerder Steven Gelder. Gekozen is voor uitbesteding omdat IT geen kernactiviteit is. Daarnaast speelde de kennisachterstand bij ADA mee. De medewerkers hadden het te druk om IT-ontwikkelingen, zoals elektronisch bankieren, bij te houden. In een omgeving als EDS is hiervoor wel aandacht. Volgens Gelder reageren de 62 medewerkers die moeten overstappen daardoor "redelijk positief". Tien ADA-medewerkers blijven bij Aegon in dienst om de aansturing met EDS te regelen.
Bij Aegons ondernemingsraad (OR) ligt een adviesaanvraag. Vakbondsbestuurder Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten verwacht geen grote problemen. Hij denkt dat OR en bonden de meeste tijd kwijt zijn aan het bepalen van de overgangsregeling om Aegons arbeidsvoorwaardenpakket in te passen in dat van EDS.
Volgens Jos Schoemaker, de nieuwe directeur van EDS Nederland, gaat het om een "significant uitbestedingscontract" op IT-gebied in de Nederlandse bankwereld. Hij is gelukkig met de strategische component. "Het gaat niet alleen om kostenreductie maar ook om productontwikkeling." EDS investeert daar zelf in door deskundigheid te leveren, en deelt mee in de opbrengsten van de ontwikkelde producten en diensten.
EDS kan zijn internationale expertise inzetten en de dienstverlening eventueel uitbreiden naar Aegons buitenlandse activiteiten. Wanneer het contract definitief is, overweegt Schoemaker enkele activiteiten van het EDS-rekencentrum in Spijkenisse over te hevelen naar het computercentrum in Leeuwarden. EDS zit daar met ruim tweehonderd mensen voor activiteiten voor onder meer Nuon en Friesland Dairy Foods.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.