Cap Gemini brengt Justitie in problemen

Het ministerie van Justitie weigert een nieuw documentair informatiesysteem van Cap Gemini in gebruik te nemen. Daardoor moet Justitie Judis blijven gebruiken. Het lukt nog maar net om dat oude systeem millennium-bestendig te maken.

Volgens woordvoerder Bart Sikking van Cap Gemini is er verschil van inzicht over de oplevering. "We zijn met het ministerie in gesprek om uit de impasse te komen." Waarover het meningsverschil precies gaat, zegt hij gezien de lopende onderhandelingen niet. Voorlichter Wim Kok van het ministerie wil helemaal niet ingaan op de zaak. "Wij verstrekken geen mededelingen over onze zakelijke relaties."
Het nieuwe documentaire informatie- en werkstroombeheer-systeem is een door Cap aanbevolen combinatie van standaardpakketten (Docs Open van PCDocs en Staffware) waarop maatwerk moet worden gepleegd. Naar verluidt had Cap Gemini grote moeite om de opleverdatum van 1 maart 1999 te halen. Het lukte zelfs niet om een goeddraaiende proefversie in te voeren. Halverwege het traject is Caps projectleider vervangen. De automatiseerder leverde het project uiteindelijk 1 juli op. Woordvoerder Sikking bevestigt dat het om eenfixed date, fixed price-opdracht gaat. De weigerachtige houding van Justitie kan dus een miljoenenschadepost betekenen.
Het nieuwe systeem vervangt het Justitie Documentair informatiesysteem (Judis), dat op het departement in Den Haag wordt gebruikt. Dit systeem, draaiend op een Siemens-mainframe, bleek niet 2000-bestendig. Dat vormde een mooie aanleiding voor vernieuwing. Nu de door Cap ontwikkelde applicatie niet operationeel is, moet Justitie Judis alsnog 2000-klaar maken. Voorlichter Kok wil niet zeggen of Justitie een schadeclaim overweegt en wie de reparatie uitvoert. Cap doet dit in ieder geval niet. Wel meldt hij dat dit traject momenteel in een testfase zit en Judis in de laatste week van november 2000-bestendig zal zijn.
Het Judis-project is het tweede IT-project dat bij het ministerie mislukt. Vorig jaar kon Justitie het door CMG ontwikkelde personeelsinformatiesysteem Jupiter niet in gebruik nemen. Oorzaak was het falen van Raet bij de bouw van een nieuw salarissysteem voor de overheid; dat zou Jupiter van data voorzien. Directeur Tom Vorstermans van de Gemeenschappelijke Beheerorganisatie, die het beheer van ondersteunende systemen voor Justitie uitvoert, typeerde dit eerder inComputable als een financiële ramp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.