KPN zet in op Internet via mobiele telefoon

Het gebruik van Internet via GSM staat voor een doorbraak. KPN Telecom verwacht een enorme belangstelling voor de wap-telefoon (Wireless Application Protocol) en bijbehorende informatiediensten.

Het wordt bijvoorbeeld mogelijk het schermpje te gebruiken voor diverse zakelijke diensten op basis van Lotus Domino (release 5). Gebruikers kunnen altijd en overal beschikken over hun persoonlijke agenda, adresboek en takenlijst. Ook informatie van intranetten is zo te raadplegen.
De komende twee maanden zal nog gebrek zijn aan de speciale mobiele telefoons die nodig zijn om interactief te kunnen internetten. Volgend jaar pas komen de toestellen in grotere hoeveelheden beschikbaar. De Nokia 71110 is het eerste toestel dat WAP ondersteunt.
De nieuwe mobiele Internet-communicatiepoort-service van KPN Telecom, M-Info, brengt informatie die voor Internet beschikbaar is binnen handbereik. "KPN richt zich met M-Info allereerst op de zakelijke gebruiker, de frequente beller", zegt Paul Smits, manager productontwikkeling KPN Telecom. Deze groep heeft naar verwachting weinig moeite met de aanvankelijk hoge prijs van wap-toestellen. Sommige diensten zijn gratis, andere betaald. Voor informatie als beurskoersen geldt een dagtarief. Bij het boeken van een hotel wordt voor het gebruik per keer een vast bedrag in rekening gebracht, meestal niet meer dan 2,50 gulden.
Een groot aantal informatieleveranciers begint meteen al met wap-diensten. Adecco, Intermediair, IT Jobworld en Vedior bieden vacatures aan via de mobiele telefoon. De Rabobank biedt beleggen per GSM. De vind-service Scoot werkt nu ook via WAP. Andere diensten zijn onder meer Openbaar Vervoer Reisinformatie, Webraska (verkeersdrukte), weerberichten, voetbaluitslagen (Infostrada) en de Telefoongids.
Voor informatieleveranciers is het vrij eenvoudig om informatie aan te bieden in het WML-formaat (Wireless Markup Language), dat geschikt is voor WAP. In XML geschreven pagina's zijn net zo gemakkelijk in WML om te zetten als in Html.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable