Origin verovert IT-beheer voor Lucent

Lucent Technologies gaat een groot deel van zijn automatisering uitbesteden aan Origin. Daarnaast staat het netwerkbedrijf op het punt contracten te tekenen met één of twee andere IT-leveranciers. Doel is om de rol van IT naar een strategisch plan te tillen.

Lucent heeft besloten zijn operationele IT-activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika de deur uit te doen, met uitzondering van het netwerkmanagement. Naar verwachting zullen alle infrastructurele zaken eind dit jaar zijn afgestoten, en het beheren van applicaties in februari 2000. De IT-aansturing blijft wel bij het netwerkconcern. Omdat er een beleid bestaat om met meerdere IT-leveranciers te werken, kan Origin niet alles overnemen. De dienstverlener zal uiteindelijk tussen de 50 en 70 procent van de automatisering van Lucent kunnen uitvoeren.
Lucent heeft inmiddels een vijfjarige overeenkomst met de IT-dochter van Philips ondertekend. Daarbij neemt Origin de helft van desktop-activiteiten over, alsmede het beheer van systemen voor backoffice, ketenmanagement, fabricage en ordermanagement, en het beheer van technische applicaties. Deze week maakt Lucent bekend welke partij de andere helft van de werkplekken mag beheren.
Daarnaast wil Lucent ook de rekencentrum-activiteiten in Hilversum en op buitenlandse locaties uitbesteden, waarvoor het in gesprek is met Origin en twee andere partijen. Ten slotte zoekt het netwerkconcern nog een kandidaat voor het beheren van de financiële en personeelssystemen en de crm-applicaties (customer relationship management).
Bij de ondernemingsraad van Lucent ligt een adviesaanvraag voor de herstructurering van de IT-afdeling. Daarin staat een schatting van 150 medewerkers die in Nederland zouden moeten overstappen naar Origin of één van de andere uitverkoren IT-leveranciers. Buiten Nederland zouden zo'n driehonderd mensen (240 in vaste dienst en zestig inhuurkrachten) van werkgever moeten veranderen. Volgens IT-manager Peter 't Jong kan echter pas over concrete getallen worden gesproken wanneer Origin de uitbestedingsplannen heeft uitgewerkt. Theo Pols, consultant bij Origin, denkt dat er uiteindelijk meer buitenlandse dan Nederlandse Lucent-medewerkers naar zijn bedrijf zullen overkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.