Taakgroep presenteert tien aanbevelingen

De taakgroep 'Werken aan ICT' overhandigt vanmiddag een rapport met tien aanbevelingen aan ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Loek Hermans van Onderwijs. De adviezen dienen ter bestrijding van de tekorten op de arbeidsmarkt voor automatiseerders.

De commissie onder leiding van Ton Risseeuw pleit voor nieuwe samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hierbij valt te denken aan duale opleidingen, waarbij studenten werken en leren tegelijk. De adviesgroep vindt verder dat IT onderdeel moet uitmaken van niet-informaticavakken. Ook zijn modernisering van mbo-opleidingen en een grote omscholingsoperatie van IT'ers noodzakelijk. Hierdoor komen er meer automatiseerders met een mbo-scholing op de arbeidsmarkt. De taakgroep adviseert verder een IT netwerkacademie op te zetten, die als loket van onderwijsinstellingen fungeert. Ondernemingen kunnen hier aankloppen voor bijscholing van hun personeel.
De commissie Risseeuw besteedt veel aandacht aan de imagoverbetering van de branche. De losstaande imagocampagnes moeten bijvoorbeeld worden gebundeld. Op uitnodiging van premier Wim Kok moet de top van het IT-bedrijfsleven elk half jaar bijeenkomen om te praten over de implicaties van automatisering voor de economie. Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een certificeringsprogramma voor het personeelsbeleid van ondernemingen.
De taakgroep wil meer opleidingen voor vrouwen. Ook allochtonen moeten worden aangesproken. Dit betekent dat de IT-bedrijven hun wervingscampagnes moeten aanpassen aan buitenlanders. Ook dienen zij de opleiding van vluchtelingen op zich te nemen. De overheid krijgt als advies de procedures voor werkvergunningen voor mensen buiten de Europese Unie te versoepelen. De overheid moet nu de adviezen uitwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.