Markt faalt bij aanleg breedbandnetwerken

De markt neemt te weinig initiatieven om breedbandinfrastructuur aan te leggen. Er is zelfs sprake van een zeker marktfalen. Dit zegt de adviesraad voor Verkeer en Waterstaat in het rapport 'Nederland, let op uw saeck'.

De organisatie die regering en politiek van advies dient, beveelt de overheid aan een grootschalig experiment te starten, dat de voordelen van nieuwe communicatiemiddelen aantoont. Dit moet de markt stimuleren meer te investeren in de aanleg van breedbandinfrastructuur.
De raad geeft een aantal redenen voor het marktfalen. Allereerst onderschatten de telecomaanbieders de vraag naar datacommunicatie en anticiperen zij onvoldoende op de verwachte groei. Verder bestaat er grote onzekerheid over de ontwikkelingen van de vraag naar datacommunicatie en dus over de verwachte inkomsten. De raad stelt ook vast dat de bestaande aanbieders hun bestaande technologieën uitmelken, zoals Isdn, alvorens zij investeren in nieuwe technieken.
De adviseurs vrezen dat Nederland door het gebrek aan investeringen achterop raakt. De huidige infrastructuur is weliswaar goed, maar onvoldoende voor de nieuwe netwerkeconomie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.