IT-managers raken in ernstige tijdnood

De Nederlandse IT-managers hebben te weinig tijd om na te denken over lange-termijn strategie. Dit blijkt uit onderzoek van Twijnstra Gudde. Ingewijden herkennen het geschetste beeld, maar vinden dat de genoemde problemen grotendeels voortkomen uit een gebrek aan daadkracht bij deze managers.

Jacob Verschuur, manager IT bij Ernst & Young, stelt dat de nieuwe generatie automatiseringsdirecteuren genuanceerder tegen deze problematiek aankijkt. Die beschikt vaak over een marketingachtergrond en gaat rustiger om met de dagelijkse sores. Volgens Verschuur zijn het voornamelijk de traditionele leidinggevenden met een technische achtergrond, die het problematisch vinden een groot deel van hun tijd te besteden aan incidenten, vergaderingen en het blussen van brandjes. "Deze mensen mogen zich geen cio (chief information officer) noemen. Zij zijn gewoon hoofd van de automatiseringsafdeling." De problemen van de oude garde komen voort uit het feit dat zij niet op tijd ingrijpen. "Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat softwareprojecten het vastgestelde budget overschrijden. De nieuwe generatie heeft meer lef om in te grijpen en naar de Raad van Bestuur te stappen."
De door Twijnstra Gudde ondervraagde managers vinden dat de dagelijkse bedrijfsvoering te veel aandacht vraagt. Hierdoor kunnen ze zich te weinig richten op taken die ze echt belangrijk vinden, zoals 'hoe kan IT de organisatie ondersteunen' en 'hoe valt samenhang aan te brengen in de automatisering'.
Han van Dissel van de afdeling Executive Development aan de Erasmus Universiteit, geeft aan dat veel automatiseringsmanagers lijden onder een bedrijfskundige wetmatigheid: operationele taken hebben de neiging de taken voor de langere termijn te verdringen. "Die dagelijkse problemen hebben dan voornamelijk te maken met de schaarste van personeel en de 2000-kwestie."
Volgens Van Dissel blijven de problemen die Twijnstra Gudde signaleert voortbestaan zolang organisaties hun IT-managers afrekenen op de prestaties van de automatiseringsafdelingen. "Daarom moeten deze managers regelmatig strategische conversaties voeren met de algemene directie, om continue aanpassingen te realiseren. Maar dan moeten de IT-managers wel verstand hebben van bedrijfsvoering en de algemeen directeuren van automatisering", aldus Van Dissel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.