Eneco heropent onderhandelingen met Origin

Energiebedrijf Eneco overweegt zijn automatisering uit te besteden aan Origin. Beide bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend, waarbij de IT-dienstverlener het Automatiseringscentrum Nutsbedrijven (ACN) wil overnemen. Vorig jaar mislukte een eerdere poging om met Origin zaken te doen.

ACN verzorgt de automatisering voor Eneco, dat een belang van 93 procent heeft, en voor nutsbedrijf Westland. De 162 medewerkers realiseerden vorig jaar een omzet van 83 miljoen gulden. Door ACN bij Origin onder te brengen, wil Eneco zijn automatisering professionaliseren. De eind september opgestelde intentieverklaring is ondertekend door de inmiddels bij Eneco vertrokken bestuursvoorzitter Wim Naeije en zijn waarnemer Ronald Blom. Voor Origin tekenden Leen Zevenbergen, directeur Nederland, en Barry Sykes, internationaal directeur managed services en lid van het directieteam Origin BV.
Zowel Eneco als Origin doen gedurende de onderhandelingen geen inhoudelijke mededelingen. Ron Brinkman, Eneco's OR-voorzitter, wist desgevraagd in eerste instantie niets van een intentieverklaring. Wel weet hij te melden dat medewerkers van ACN netjes zijn ingelicht. Brinkman staat op het standpunt 'eerst zien dan geloven'. "Dat klinkt wellicht wat gelaten, maar we hebben slechte ervaringen met eerdere intentieverklaringen gehad."
Eneco (omzet: ruim drie miljard) leurt al enkele jaren met ACN. In 1996 zou het fuseren met de automatiseringsonderdelen van Energie Noord West. Dit mislukte begin 1997, waarna ACN op zoek ging naar een partner. Origin was kandidaat, maar vorig jaar werden de onderhandelingen afgebroken. De Eneco-top bleek te weinig benul te hebben van de gevolgen van een intensieve samenwerking voor het concern en de IT-dochter.
Eneco besloot toen een masterplan te maken over het strategisch belang van IT. Dat plan is goedgekeurd door de raad van bestuur. Kern ervan is de aanbeveling tot de verkoop van ACN. Voorwaarden zijn dat de organisatie van Eneco hierop is ingericht en dat het gebeurt via een selectieprocedure. Onduidelijk is of Origin, met weinig ervaring in de nutssector, wel of niet door die procedure is gegaan. Volgens een ingewijde zit hier de hand van Blom achter, de initiator van het uitbestedingsvoorstel. De woordvoerder ontkent dit. Origin heeft Eneco overigens geholpen met het 2000-probleem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.