SER wil Europese regels voor e-handel

Niet alleen consumenten, maar ook ondernemers zijn gebaat bij Europese regels voor elektronische handel. Zo'n regeling vergroot de economische mogelijkheden en de rechtszekerheid.

Dit concludeert de Sociaal Economische Raad (SER) in het rapportElektronische handel in de interne markt. De Commissie Consumentenaangelegenheden (CCA) adviseert hierin het kabinet over de juridische aspecten van elektronische handel.
Over het algemeen is de CCA positief over de voorstellen die de Europese Commissie (EC) eind vorig jaar lanceerde. Er moet een wettelijk kader komen voor e-handel in de interne markt, zowel voor handel tussen ondernemers onderling als voor op consumenten gerichte activiteiten. De EC probeert zich daarbij zo min mogelijk te bemoeien met de nationale wettelijke regels. Ze doet dit alleen als de werking van de interne markt gevaar loopt.
Het Europese voorstel richt zich dan ook alleen op specifieke aspecten, en niet op complete rechtsgebieden. De CCA is het eens met deze benadering. Ze mist echter een algemene strategie die rekening houdt met veranderende marketingmethoden, communicatie en positioneringen.
Sterk verdeeld is de CCA over het voorstel om op elektronische transacties het 'land van herkomst'-principe toe te passen. De EC wil door consumenten gesloten contracten daarvan uitsluiten. De vertegenwoordigers van de ondernemersorganisaties vinden dat niet nodig. Zij willen dat de ondernemer zijn elektronische producten kan aanbieden volgens zijn eigen rechtssysteem. De consumentenleden van de CCA volgen de Europese lijn, die inhoudt dat consumenten te maken krijgen met het recht van het land waarin ze wonen. Veel consumenten hebben nog niet voldoende vertrouwen in het doen van aankopen langs elektronische weg. Als consumenten zich kunnen beroepen op het recht van hun eigen land, zal het vertrouwen toenemen.
De CCA pleit er verder voor dat bij elk elektronisch aanbod duidelijk wordt gemaakt welk recht van toepassing is. Ook moet de consument uitdrukkelijk instemmen met de keuze van het rechtsstelsel als hij verplichting aangaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.