Netdays stimuleren educatief IT-gebruik

Nederland neemt volgende maand voor de eerste maal deel aan Netdays (13-21 november, http://www.netdays.org). Deze manifestatie, opgezet door de Europese Unie, moet het gebruik van IT en Internet in het onderwijs stimuleren. Aan deze derde aflevering van Netdays doen 21 Europese landen mee.

Tijdens de tweede Netdays in oktober 1998 was sprake van ruim vijfduizend projecten en initiatieven. Onder de deelnemers bevonden zich scholen, musea, centra voor jeugd- en vormingswerk en beroepsopleiding, culturele instellingen en kinderziekenhuizen. Volgens de organisatoren kon dankzij de verschillende activiteiten worden gewerkt aan nieuwe leermiddelen. Daarnaast zetten onderwijsinstellingen onderlinge netwerken op of breidden ze deze uit.
Tijdens een presentatie door Procesmanagement ICT van het onderwijs-ministerie blijkt dat de Nederlandse projecten zich vooral toespitsen op het 'omgevingsonderwijs'. Onderwijsbegeleidingsdienst (OBD) Arnhem en Pabo-Arnhem werken bijvoorbeeld samen met Nederlandse, Spaanse en Engelse basisscholen in een voorbeeldproject. Volgens Elvri Croes van OBD Arnhem gaat het er vooral om leerlingen te leren met nieuwe media en informatie om te gaan. Verder moeten leerlingen meer inzicht krijgen in elkaars leefomgeving, en doen docenten een indruk op hoe ze op een andere manier met het leerplan kunnen omgaan. De leerlingen maken een uiteindelijk een gezamenlijke elektronische reisgids met behulp van Internet.
De Netdays starten met een grote manifestatie op 12 november in Helsinki. Deze is tijdens een Eurovisie-uitzending in een groot aantal landen te volgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.