Mobiele telco's willen uitstel UMTS

De veiling van de Umts-vergunningen, die komend voorjaar gepland is, komt te vroeg. Dit zegt Eric Huygen, commercieel directeur van Dutchtone. Concurrent Telfort deelt deze kritiek.

De derde generatie mobiele telefonie Umts biedt niet alleen hoge kwaliteit spraak, maar ook mobiel Internet en andere breedbandige diensten. Eind dit jaar komen de frequenties van deze GSM-opvolger in Nederland beschikbaar. De overheid verdeelt komend voorjaar de vergunningen, waarschijnlijk via een veiling. Dit betekent nog meer aanbieders van mobiele telefonie op de Nederlandse markt. Versatel en MCI Worldcom hebben al interesse getoond in de licenties.
Dutchtone biedt sinds januari dit jaar mobiele telefonie aan. Het investeert miljoenen in de aanleg van een netwerk dat eind deze maand 95 procent van Nederland moet bestrijken. Het duurt even voordat de investeringen zijn terugverdiend. "Een nieuwe partij is dan ook niet gewenst. De markt zal namelijk niet groeien, waardoor de druk op de industrie toeneemt. De aanbieders kunnen dan minder investeren in nieuwe technologieën, en dat is niet goed voor de gebruikers", zegt Huygen. Hij noemt General Packet Radio Services (Gprs) als tussenoplossing. Deze norm vergroot de GSM-mogelijkheden en biedt mogelijkheden voor breedbandige en snelle transmissie van datapakketten.
Telforts Rob van den Hoven van Genderen: "De markt is nog niet klaar voor de derde generatie. De standaard is nog niet vastgesteld en er zijn nog geen producten verschenen." Daarnaast is hij tegen een veiling. Telfort betaalde tijdens de vorige licentieverkoop heel veel. Umts is naar verwachting nog duurder. Verder is bij de huidige partijen de verwachting gewekt dat zij de technologische ontwikkelingen kunnen volgen, aldus Van den Hoven van Genderen. Die kunnen nu echter geen miljarden betalen voor een nieuwe vergunning. Telfort voelt er meer voor dat de partij met het beste aanbod de licentie wint.
Volgens Verkeer en Waterstaat ligt de vraag om uitstel voor de hand; aanbieders willen eerst hun GSM-investeringen terugverdienen. Woordvoerder Houtman: "Maar als de frequenties beschikbaar komen en de markt ernaar vraagt, gaan wij de ve rlening niet vertragen." De licenties komen al minder snel vrij dan verwacht - het ministerie had de veiling dit jaar willen organiseren. Het ministerie houdt vooralsnog vast aan een veiling als de vraag naar de vergunningen groter is dan het aanbod. "De politiek wil de licenties op een transparante en niet-discriminerende manier verdelen." Wel zal de veiling pas plaatsvinden als overeenstemming is bereikt over de standaardisering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.