Analisten: ASML beleeft in 2002 hoogtepunt

ASM Litography (Asml) zal pas in 2002 weer op het hoogtepunt van de cyclus komen die deze toeleverancier van de halfgeleiderindustrie kent. De vorige top dateert van 1997. Toen waren de winsten het hoogst.

Effectenbank Insinger voorspelt dit in een commentaar op de halfjaarcijfers van ASML. De netto winst van 7,8 miljoen gulden was in lijn met Insingers verwachtingen. De omzet van 899 miljoen gulden - tegen 1.002 miljoen dezelfde periode een jaar eerder - viel mee, maar de bruto-marges waren teleurstellend. Deze daalden van 42,8 naar 28 procent.
Asml verkocht in de eerste zes maanden van dit jaar tachtig systemen. Daarvan waren 69 geavanceerd en elf wat verouderd; de marge op de verouderde systemen is lager. In dezelfde periode vorig jaar werden 98 systemen verkocht, waarvan vijf verouderde.
De afdeling effectenresearch van de Nationale Investerings Bank (NIB) is positief over Asml. De NIB wijst op de goed gevulde orderportefeuille. In het eerste halfjaar van 1999 bedroeg de orderontvangst 133 systemen, tegen 31 systemen in dezelfde periode een jaar eerder. Dit resulteerde in een orderportefeuille van 104 systemen eind juni. Dat is ruim twee keer zoveel als een jaar eerder.
Theodoor Gilissen vond de behaalde financiële resultaten teleurstellen. Ook Effectenbank Stroeve had meer verwacht. Delta Lloyd wijst op de sterke prijsconcurrentie. Onlangs verhevigde Asml's grote tegenstander Nikon de concurrentiestrijd door kortingen te geven die kunnen oplopen tot 25 procent. In een dergelijk klimaat is het moeilijk terug te keren naar de hoge marges van weleer. Ook ING Barings ziet op korte termijn geen herstel van de marges.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.