Britse Ilion Group gaat toch naar Landis

De Utrechtse netwerkdienstverlener Landis lijkt er toch in te slagen het Britse Ilion Group over te nemen. Daarmee zou Landis de omzetgrens van één miljard gulden overschrijden en krijgt het in Europa een sterkere positie.

Ilion, een distributeur van netwerk- en Unix-producten, wuifde in juni een eerder voorstel van het Britse onderdeel Landis Holdings Limited achteloos weg, omdat het het bod van 114 pence (3,92 gulden) per aandeel te laag vond. De directie van Landis heeft het bod inmiddels verhoogd tot 160 pence per aandeel, waardoor de totale waarde van het bod zo'n 137 miljoen gulden bedraagt. De financiële adviseur van Ilion, Kpmg, heeft geadviseerd het bod te aanvaarden. Wanneer de aandeelhouders het bod goedkeuren, gaan beide bedrijven per 1 januari samen verder.
Landis profiteert sterk van de groeiende vraag naar netwerkinfrastructuren door de toenemende stroom van Internet- en intranetgebruikers. Het bedrijf fungeert vaak als onderaannemer van automatiseerders en telco's, zoals Getronics, Unisys, Siemens, Olivetti en Alcatel. De Utrechtse firma noemt twee redenen voor de overname. Het wil zijn diensten- en productenpakket uitbreiden om tegemoet te komen aan de hogere eisen van klanten. Daarnaast verwacht het een consolidatie op de markt: opdrachtgevers zouden met minder distributeurs willen werken. Alleen grote ondernemingen die overal in Europa actief zijn, zouden overleven. Inclusief Ilion bestrijkt Landis heel West-Europa.
Qua omzet is Ilion bijna twee keer zo groot als Landis: ongeveer 800 miljoen tegenover 447 miljoen gulden in 1998. Landis is echter winstgevend: in het eerste halfjaar van 1999 boekte het bedrijf een winst van 8,1 miljoen (+74 procent) op een omzet van 284 miljoen (+54 procent). Ilion belandde het afgelopen jaar in de rode cijfers door tegenvallers in Groot-Brittannië, België en Duitsland. Het presteerde wel sterk in Nederland, Frankrijk en Spanje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.