Simac belandt in het rood en saneert

Simac Techniek gaat na jaren van uitbundige groei saneren. Honderd banen zullen verdwijnen. Ook onderzoekt de Nederlandse IT-leverancier welke bedrijfsonderdelen geheel of gedeeltelijk worden afgestoten. Doel is het bedrijf weer uit de rode cijfers te krijgen.

Deze ingrepen zijn nodig om de IT-onderneming weer gezond te maken. Op 9 september zullen tijdens de presentatie van de definitieve halfjaar-resultaten nadere maatregelen bekend worden gemaakt. Over de eerste helft van dit jaar is een verlies van naar schatting 20 miljoen gulden geboekt bij een omzet van 340 miljoen gulden. Zo blijkt uit voorlopige cijfers. Een toenemend probleem wordt gevormd door krimpende marges op hardware. Simac maakt onder meer industriële elektronica en modems.
Financieel directeur Ron Sijtsma is de slechte resultaten persoonlijk aangerekend. Hij moet opstappen. Vorig jaar al bleek dat de administratieve organisatie gebrekkig was. Het hoge verlies is te wijten aan de forse goodwill-afschrijving van acquisities (9,1 miljoen gulden) en investeringen in werkmaatschappijen waar eigen producten worden ontwikkeld (8,5 miljoen gulden). Op de kernactiviteiten in de Benelux, Duitsland en Tsjechië is een verlies geboekt van ongeveer 3 miljoen gulden.
De onderneming is de afgelopen vijf jaren explosief gegroeid. De omzet vervijfvoudigde. Vorig jaar bleek al dat Simac zich zelf voorbij was gelopen. Op de buitenlandse activiteiten was onvoldoende greep.
In het laatste jaarverslag werd dat openlijk toegegeven. Simac is typisch het voorbeeld van een te snel gegroeide onderneming. Zo na het bedrijf dit jaar nog een deel van de Duitse service-activiteiten van Digital over. De acquisities van QuadCore, Triptech, Fleetlogic, Voice Data en Tornado (modems) gingen daaraan vooraf. Daarnaast geeft Simac veel geld uit aan nieuwe producten. Zo ontwikkelt het samen met het Amerikaanse bedrijf Conexant de eerste DVB-kabelmodemchips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.