Qualcomm zit Philips dwars met CDMA-chipset

Qualcomm, leverancier van chips voor mobiele telefoons, heeft Philips een brief gestuurd met de mededeling dat het Nederlandse elektronicaconcern nog slechts zestig dagen heeft om legaal een telefoonchip te verkopen die is ontwikkeld door het onlangs door Philips overgenomen bedrijf Vlsi.

Het gaat om een chip die is gebaseerd op Cdma-technologie (Code Division Multiple Access), waarmee volgens Qualcomm vier maal zoveel abonnees per basisstation mogelijk zijn dan met gsm.
Enige jaren geleden ontving Vlsi een licentie van Qualcomm om de Cdma-chipset in productie te nemen, maar deze licentie is nu door Qualcomm beëindigd.
De Cdma-markt geldt als een perspectiefrijke groeimarkt. Volgens marktonderzoeker Dataquest zal de wereldwijde productie van Cdma-handsets groeien van 8,7 miljoen stuks in 1997 tot 69 miljoen in 2002. Behalve Qualcomm en Philips is er momenteel nog één leverancier in deze markt: DSP Communications. Twee andere potentiële marktpartijen, LSI Logic en Prairiecomm, moeten de ontwikkeling van hun eerste chipsets nog afronden.
Gezien het beperkt aantal spelers op deze markt is het voor Qualcomm zéér voordelig als het via het beëindigen van de licentie een belangrijke concurrent kan elimineren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-14T00:00:00.000Z Redactie Computable