Omzet KPN stijgt, marges onder druk

De omzet van KPN is in 1998 met meer dan 20 procent gegroeid. Grootste groeiers waren mobiele en nationale telefonie. Wim Dik meldde dit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn bedrijf afgelopen zaterdag.

In maart maakt KPN de definitieve jaarcijfers bekend. Dan wordt ook duidelijk hoe de onderneming met de internationale telefonie gevaren is. Het telecombedrijf wil daar nu geen uitspraak over doen. De winstverwachting blijft onveranderd. KPN voorziet een lichte stijging van de winst ten opzichte van 1997.
Negatieve geluiden over de marges komen echter van Friesland Bank Securities. Deze bank geeft in een recent commentaar een verkoopadvies voor de aandelen KPN, omdat de marges van het telecombedrijf onder druk staan door de toenemende concurrentie in Nederland. Voor dit jaar wordt verlies van marktaandeel verwacht op de thuismarkt.
De groei van de resultaten moet in principe komen van verdere kostenreducties en groeimarkten. Echter, juist de sterk groeiende markten voor mobiele telefonie en datatransmissie lijden onder zware concurrentie. De buitenlandse markten waarop KPN actief is, zoals Hongarije en Tsjechië, zijn minder ver ontwikkeld. Bovendien zijn daar grote investeringen nodig. Deze markten kunnen de winstdruk die komt van de binnenlandse markt onvoldoende compenseren.
Friesland Bank vindt KPN vergeleken met andere beursgenoteerde telecom-bedrijven overgewaardeerd. De koers/winst-verhouding van 30 is ook hoog.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-11T00:00:00.000Z Redactie Computable