Web-werving bedreigt IT-vacatures in bladen

Het aantal personeelsadvertenties voor automatiseerders in de gedrukte media is de laatste maanden sterk gedaald. In juli dit jaar telden de bladen 25 procent minder vacatures dan in dezelfde periode van 1998. Deze daling heeft meer te maken met de concurrentie van Internet dan met een afkoeling van de arbeidsmarkt.

VNU Business Publications telt elke week het aantal vacatures op de IT-markt. Deze tellingen verschijnen in de wekelijkse banenbarometer vanComputable. Van januari tot mei lag het aantal personeelsadvertenties in de bladen bijna 9 procent hoger dan vorig jaar. In mei gaf de vacaturetelling een afname aan van 16 procent ten opzichte van 1998. In juli was dit verschil opgelopen tot 25 procent. In totaal verschenen de eerste zeven maanden van dit jaar 12.927 IT-vacatures in de bladen, tegenover 13.003 vorig jaar; een afname van 0,6 procent.
De trend is duidelijk: een voorsprong van 21 procent in januari daalde de daaropvolgende maanden tot een achterstand van 0,6 procent. VNU-marktanalisten wijten de terugval aan twee oorzaken: de afkoeling van de arbeidsmarkt en de toename van het aantal vacatures op Internet. Vooral Internet belaagt de bladen. Er is nog geen massaverplaatsing van papier naar sites (meestal gaat het om doorplaatsingen van 'papieren advertenties' op Internet), maar betrokkenen houden wel rekening met een verschuiving. Het aantal vacaturesites is het afgelopen jaar sterk toegenomen. De meeste uitgevers proberen de verwachte terugval van papieren personeelsadvertenties op te vangen met een eigen web-vacaturebank.
In Engeland is al duidelijk sprake van een verschuiving. Volgens het Britse VNU-bladComputing daalde het aantal papieren advertenties met 41 procent. Op Internet was sprake van een stijging met 46 procent. Ook in de VS groeit de populariteit van Internet onder adverteerders. Onderzoeksbureau Forrester voorspelt dat de investeringen in online-advertenties toenemen van 5,7 miljard gulden in 1999 tot 45 miljard in 2004. Er lijkt eerder sprake te zijn van een verschuiving naar Internet dan van een afkoeling van de arbeidsmarkt. Heliview-onderzoek eerder dit jaar ondersteunt deze stelling. De penetratiegraad van web-werving kan stijgen van 24 procent nu tot 42 procent in april 2000. Het aandeel van de kranten daalt van 77 naar 55 procent.
Op dit moment ziet slechts 8 procent van de Internet-adverteerders web-werving als volwaardige vervanging van papieren personeelsadvertenties. Dit jaar maakt 24 procent van het Nederlands bedrijfsleven gebruik van Internet bij werving. De online-adverteerders kozen voor Internet uit nieuwsgierigheid (32 procent), of omdat men dacht de juiste doelgroep (29 procent) of een breed publiek (18 procent) te bereiken. Ze vinden web-werving vooral geschikt voor IT'ers. Bedrijven met ervaring met web-werving zijn niet erg tevreden. 64 Procent kan geen positieve ervaringen melden. Klachten zijn er wel; het aantal reacties viel tegen, of het bereik is te beperkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.