Kritiek op IT-nota De Digitale Delta groeit

De kritiek op de IT-nota De Digitale Delta van het kabinet neemt toe. Hans Blankert, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, verwijt de overheid gebrek aan durf. Ook Tweede Kamerleden hebben de nodige vragen.

Blankert spuit zijn kritiek tijdens een congres voor IT-managers in Soestduinen. Hij mist in de nota voldoende durf en ambitie. "Met name om zelf, binnen de overheid, als innovatieve gebruiker aan de slag te gaan. Daarnaast ontbreekt voldoende ambitie om de wetgeving net een slagje sneller aan te passen dan nu wordt voorgesteld, om ons onderwijssysteem sneller bij de tijd te brengen." De extra investering van zeventig miljoen die minister Hermans reserveert voor IT in het onderwijs vindt hij onvoldoende. "We hebben een achterstand van vier- tot vijf miljard gulden op het buitenland." Blankert is wel content met het kabinetsvoornemen om een IT-toets te ontwikkelen, die iedere twee jaar de Nederlandse positie in beeld kan brengen.
Ook CDA Tweede-Kamerlid Joop Wijn mist in de nota ambitie. In het debat over de nota aanstaande donderdag zal hij vraagtekens zetten bij de doelstelling van de regering om Nederland op IT-gebied tot de Europese kopgroep te laten behoren. "We moeten mondiaal denken. Een Europees perspectief lijkt daarom te getuigen van een wat lauwe ambitie." Hij vraagt zich tevens af welke economische visie ten grondslag ligt aan het IT-beleid. "Willen wij dat IT één van de kernactiviteiten wordt van de economie of dat het vooral een dienstverlenende functie krijgt?" Hij noemt de nota 'een inventarisatie van punten, zonder echte visie'.
Hella Voûte-Droste (VVD) zal aandringen op een extra stimulans van e-handel. Zij noemt de nota ondanks een aantal zorgpunten een gedegen basis. Marjet van Zuijlen (PvdA) laakt het gebrek aan coördinatie van het beleid. Partijgenote Marja Wagenaar omschrijft de nota als 'weinig nieuws onder de zon'.
EPN (Electronic-highway Platform Nederland) mist een duidelijke onderliggende visie. "De voorstellen gaan te eenzijdig uit van de bestaande praktijk en plannen." Branche-organisatie Fenit vindt de genoemde beleidsstappen om Nederland een goede IT-basis te geven 'te vrijblijvend'.
De roep om extra IT-investeringen is groot. De nota noemt alleen het al gereserveerde bedrag van één miljard gulden tot 2002. EPN vindt dat het kabinet meer moet investeren om de koppositie van Nederland te behouden. Roel Pieper, oud-topman van onder meer Compaq en Philips, zei al eerder tegen Computable dat het kabinet een kwart van de rijksbegroting moet vrijmaken voor IT. Dit komt neer op 58 miljard. Wijn: "Het zou tussen de 7 en 25 procent moeten liggen." De CDA-er pleit voor een IT-norm die aangeeft hoeveel geld landen minimaal aan IT-beleid moeten uitgeven. Voor het onderwijs bestaat al zo'n norm van de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable