Van Boxtel wil elektronische identiteitspas

Paars II heeft serieuze plannen voor invoering van een elektronische identiteitskaart. De bedoeling is dat iedere Nederlander deze naast zijn paspoort heeft en gebruikt voor onder andere het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister of om een stem uit te brengen tijdens verkiezingen.

Dit blijkt uit de nog vertrouwelijke begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zo meldt de Telegraaf.
Omdat de kaart, met de afmetingen van een creditcard, voorzien is van een digitale handtekening kan de houder ervan zich identificeren op afstand, bijvoorbeeld vanachter zijn computer. Voor het verlengen van een rijbewijs hoeft de burger dan niet meer naar het loket van de gemeente en is hij ook niet gebonden aan openingstijden. Maar ook aan het loket kan de houder zich met het kaartje identificeren.
De kaart zal beveiligd worden middels een aantal technieken. Het bevat een combinatie van chipcard-technologie en unieke informatie over de bezitter, zoals een vingerafdruk of stemgeluid. Volgend jaar is een proef gepland in een - nog onbekende - gemeente.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Redactie Computable