Internet-veiling cursus levert schijntje op

De IT-opleiding die kenniscentrum Cibit via Internet geveild heeft, is ver onder de marktprijs verkocht. De hoogste bieder betaalde slechts 1698 gulden voor de opleidingsplaats. De normale prijs ligt op 8950 gulden.

Cibit biedt bij wijze van experiment drie opleidingsplaatsen aan via een Internet-veiling. De eerste plek in de schoolbanken ging virtueel onder de hamer op de pagina's van Ebay. Inmiddels is deze veiling gesloten. De biedrace op Amazon loopt nog tot aanstaande zondag 22 augustus. Belangstellenden voor de derde plaats kunnen tot 28 augustus een bod uitbrengen op de site van The Learning Auction (http://www.learningauction.com).
Het kenniscentrum Cibit acht de Internet-veiling geschikt om op het laatste moment onvervulde opleidingsplaatsen te verkopen. Als na de inschrijvingstermijn blijkt dat enkele banken in de cursuszaal onbezet zijn, kan Cibit deze open plekken via Internet veilen. Op deze manier komen belangstellenden, die de opleiding in eerste instantie te duur vonden, toch nog aan hun trekken. Dit is te vergelijken met delast-minute aanbiedingen van de luchtvaartmaatschappijen.
Verder ziet Cibit in de virtuele veiling een methode om de marktwaarde van een opleiding te bepalen. De prijs voor een cursus is dan het bedrag dat de mensen ervoor willen betalen. Dat aan deze methode risico's kleven voor de opleider, blijkt wel uit het resultaat van de eerste veiling via het net. Cibit ontving nog geen 20 procent van de marktprijs voor de geveilde opleidingsplaats.
Het aantal reacties op de veiling was gering. Uiteindelijk brachten slechts twintig geïnteresseerden een bod uit, het merendeel in het laatste kwartier voor de sluiting. Winnaar Paul de Ruiter geeft aan dat hij de cursus niet voor de vraagprijs had kunnen volgen. "Mijn budget is al afgeroomd, dus de veiling kwam goed uit."
Marco Frijlink, manager opleidingen bij Cibit, denkt dat het kenniscentrum met de veilingen een andere doelgroep aanspreekt. "Het gaat dan met name om zelfstandigen, freelancers en werknemers van kleine bedrijven. Zij kunnen de marktprijzen vaak niet betalen. Mensen die bij grote bedrijven werken hebben vaak een autorisatie nodig voordat ze aan een cursus mogen meedoen. Dit werkt niet bij een veiling, want dat moeten mensen snel reageren." Meer informatie is beschikbaar ophttp://www.tourdit.nl.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.