Wetten e-handel centraal bij Bolkestein

Wetgeving voor elektronische handel behoort tot de prioriteiten van de nieuwe Eurocommissaris Frits Bolkestein. "Bedrijven hebben een wettelijk kader nodig die deze nieuwe manier van zakendoen faciliteert", schrijft de VVD'er in antwoorden op de vragen die hij van het Europarlement ontving.

Een aantal belangrijke voorstellen ligt nu bij het parlement. Bolkestein streeft naar een snelle goedkeuring.
Bolkestein is in de Commissie onder leiding van Romano Prodi verantwoordelijk voor de interne markt. Hij vindt dat gemeenten en andere overheden in heel Europa hun aanbestedingen via Internet openbaar moeten maken. Ook de inschrijving moet langs digitale weg gebeuren. De voormalig leider van de VVD vindt dat elektronische aanbesteding de norm moet worden. Hij werkt aan een drastische hervorming van de regels voor openbare aanbestedingen. Momenteel bestaan op dit gebied grote verschillen tussen de lidstaten.
Verder wil Bolkestein op korte termijn afspraken met de Amerikanen maken over gegevensbescherming bij elektronische handel. Hij vindt dat de regelgeving zo veel mogelijk beperkt moet blijven. De enige Nederlandse Eurocommissaris zal geen nieuwe belastingen implementeren voor elektronische handel. Het bestaande stelsel zal moeten gelden voor deze transacties. De handel zal worden belast op de plaats van consumptie.
Tot slot geeft Bolkestein aan dat hij een eind wil maken aan het bestaande systeem dat onduidelijk is over de intellectuele eigendom van software. Dit schaadt volgens hem de software-industrie in de Europese Unie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.