Aandeelhouders dagen Origin voor rechter

Aandeelhouders van Origin hebben het bedrijf voor de rechter gesleept omdat ze over bedrijfsinformatie willen beschikken om tot waardebepaling van hun stukken te komen.

Philips bezit 98 procent van de aandelen en streeft naar een belang van 100 procent. Het heeft daar 135 gulden per aandeel voor over. Dat is weinig, aldus Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi), de belangenbehartiger van de certificaathouders van het minderheidsbelang.
Het juridische conflict, dat afgelopen week via een kort geding voor de rechtbank van 's Hertogenbosch diende, gaat echter niet over de prijs maar over de waardebepaling. Het steekt de aandeelhouders dat zij daarbij een informatie-achterstand hebben tegenover Philips. De vraag is of de certificaathouders voldoende informatie hebben om te kunnen vaststellen of 135 gulden genoeg is. De uitspraak is nog niet bekend. Origin erkent volgens Lakeman dat sprake is van een informatievoorsprong, maar ziet geen reden daar iets aan te doen.
Om inzicht te krijgen in Origins financiële situatie, eisen de certificaathouders nadere financiële informatie over dit jaar en volgend jaar. Het gaat daarbij volgens Lakeman over de winstvooruitzichten en de budgetten. Oorspronkelijk eisten de certificaathouders ook inzicht in de omzetverdeling tussen Philips-klanten en andere afnemers van Origins IT-diensten, maar die informatie houdt Origin niet bij.
Eind mei breidde Philips zijn belang in Origin al uit van 88 naar 98 procent. Het concern kocht via een call-optie voor ongeveer 270 gulden alle Origin-aandelen op van Beagle Investments, een financieel consortium bestaande uit Rabobank International, ABN Amro Participaties en NPM Capital.
Philips deed zijn laatste bod van 135 gulden per aandeel op een soort interne markt, die twee keer per jaar bij Origin wordt georganiseerd. Aandeelhouders kunnen daarbij onderling hun stukken verhandelen. Zij willen zeker weten dat Philips met deze prijs niet voor een dubbeltje op de eerste rang gaat zitten. Waarom Philips 100 procent van de aandelen wil hebben, is overigens onduidelijk. De toekomst van Origin, en de rol die de moedermaatschappij hierin zou spelen, is al jaren onderwerp van speculaties. Vorige week gaf bestuurslid Peter Overakker nog aan dat Origin zich kan verenigen met zijn positie onder de Philips-paraplu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.