E-boekverkoop levert nog niets op

De verkoop van boeken via het web groeit zowel in de VS als in Europa onverwacht sterk. Amazon behaalde over het laatste kwartaal een recordomzet van 250 miljoen dollar, een toename van 400 procent tegenover 1997.

Het verlies blijft echter gelijk. Het Nederlandsehttp://BoekNet.nl draait 300 procent meer omzet. Het breidt zijn catalogus uit met audio en wil ook elektronische boeken uitbrengen. De ECI (van Bertelsmann) staat voor boekbestellingen vanuit Nederland na Amazon op de tweede plaats, maar maakt geen omzetgegevens bekend.http://Proxis.com, de Belgische boekensite, laat ook een sterke omzetgroei zien. Volgens onderzoeksbureau Euromonitor gebeurt in 2001 8 procent van de totale boekenverkoop in Europa elektronisch.
Bij Amazon zijn volgens Proxis-directeur Kurt Staelens de marketingkosten (zo'n 30 procent van de omzet) de directe oorzaak van het verlies. Hij verwacht niet snel een lager verlies, gezien de concurrentie in de VS. Bij Proxis liggen die kosten lager, maar ook dit bedrijf verwacht pas over twee jaar te verdienen. Proxis zegt dat de helft van de verkoop uit Nederland komt. Het claimt vijfduizend bezoekers per dag. Het maakt geen omzetcijfers bekend, maar beweert wel marktleider te zijn in het Nederlandse taalgebied.
De site van Boeknet wordt binnenkort herzien, op basis van Linux. In februari komen er 250 duizend audio-CD's bij, en in maart/april een miljoen Engelse titels. Daarvan zijn er volgens directeur Joost Bloemsma vijftienduizend binnen drie dagen leverbaar. Ongeveer 40 procent van zijn bestellingen wordt afgehaald bij de reguliere boekhandels die in Boeknet deelnemen.
Boeknet onderhandelt volgens Bloemsma met de Amerikaanse producent Rocketbook van Sharp en Nuvomedia over draagbare elektronische boeken. Hij overlegt ook met de Nederlandse uitgevers die deze noviteiten moeten leveren. Bertelsmann heeft er voor Duitsland een licentie op. De apparaten zijn via zowel Internet als de boekhandel op te laden.
Na herhaald uitstel, in augustus en november, zou Bertelsmann (http://BOL.com) binnenkort starten met zijn meertalige boekensite. De pagina bevat nu alleen een aankondiging die aangeeft dat de nadruk op een gepersonaliseerd aanbod zal liggen. Zowel Boeknet als Proxis zien BOL als een grote concurrent, ook vanwege de banden van het bedrijf met AOL en Lycos.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-11T00:00:00.000Z Redactie Computable