Gigaport jaagt op firma's met proefprojecten

Volgend jaar moeten minstens tien niet-IT-bedrijven proefprojecten starten in het kader van Gigaport. Dit zegt Jacqueline Tammenoms Bakker, directeur van Gigaport. Op dit moment voeren drie IT-bedrijven proefprojecten uit. De pas benoemde directeur wil de komende maanden meer organisaties aan boord halen.

Tammenoms Bakker beschouwt Gigaport als een belangrijke aanjager van de ontwikkeling van infrastructuur en IT-kennis in Nederland. Het is in ieder geval het grootste publiek/private IT-project in Nederland.
Het kabinet heeft vorige week definitief 142 miljoen toegewezen aan Gigaport, naar Amerikaans voorbeeld ook wel Internet 2 genoemd. Dat is minder dan het oorspronkelijke verzoek voor 250 miljoen. Tammenoms Bakker vindt dit echter geen probleem. "Dit maakt voor het bedrijfsleven het belang om deel te nemen heel duidelijk."
Gigaport is een initiatief van de ministeries van Onderwijs en EZ, Surfnet, het Telematica Instituut en enkele bedrijven. Het project bestaat uit twee delen: Gigaport-Netwerk en Gigaport-Applicaties. Het eerste behelst de aanleg van Surfnet 5, het nieuwe netwerk voor onderzoeksinstellingen, universiteiten en hogescholen, en enkele bedrijven die de infrastructuur voor testen gebruiken.
Surfnet 5 zal zomer 2001 volledig operationeel zijn. De aansluitcapaciteit groeit van 155 Megabit per seconde naar 20 Gigabit per seconde in 2002. Gigaport-Netwerk houdt zich tevens bezig met internationale verbindingen met de rest van Europa, de VS en Azië. Tevens onderzoekt men nieuwe toegangsfaciliteiten.
Gigaport-Applicaties is een omgeving waarin bedrijven en instellingen IT- en Internet-technologieën kunnen ontwikkelen en testen. De onderzoeksthema's zijn e-handel, e-samenwerken, e-kennisontsluiting en middleware-technologieën.
Van de 142 miljoen gulden overheidsgeld is zo'n zeventig miljoen bestemd voor de internationale verbindingen van het netwerk. Ruim 25 miljoen gaat naar Gigaport-Applicaties. Vijf miljoen is voor het management. Voor de infrastructuur blijft circa veertig miljoen over.
Als hoofdtaak voor de komende maanden ziet Tammenoms Bakker het benaderen van bedrijven voor deelname aan Gigaport. Ze verwacht dat volgend jaar minstens tien proefprojecten van niet-IT-bedrijven draaien. Daarnaast rekent ze op wetenschapscentra, zoals die in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Ook een aantal Twinning-bedrijven heeft waarschijnlijk interesse in breedbandige toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.