Baan krabbelt overeind na rampjaar 1998

Erp-leverancier Baan Company maakt over het tweede kwartaal bevredigende resultaten bekend, ondanks het feit dat het bedrijf een verlies moet noteren van 9,194 miljoen dollar, bijna negentien miljoen gulden.

Vorig jaar wisten de Veluwse softwarebouwers nog ruim zeventien miljoen dollar te verdienen. Ook de kwartaalomzet ten opzichte van vorig jaar daalde, met 25 procent van 230 miljoen naar 172,8 miljoen dollar (bijna 360 miljoen gulden).
Financieel topman Mooney laat zich voorzichtig positief uit over de toekomst: "De verbeteringen in de omzetpijplijn en onze recente agressieve marketinginvesteringen maken ons voorzichtig optimistisch dat de omzet uit licenties zal groeien in de tweede helft van 1999." Het afgelopen kwartaal daalde de omzet uit licenties echter nog fors, van 131 miljoen dollar vorig jaar naar 54 miljoen (112 miljoen gulden) nu. In dienstverlening en onderhoud zit echter een stijgende lijn. Waar het bedrijf vorig jaar nog maar voor 98 miljoen dollar aan diensten verkocht, schrijft Baan dit kwartaal ruim 118 miljoen dollar (245 miljoen gulden) in de boeken, een stijging van 20 procent.
Met de huidige cijfers neemt Baan voorzichtig afscheid van het rampjaar 1998, toen het een forse reorganisatie startte en driehonderd miljoen dollar (620 miljoen gulden) verlies leed. Analisten menen dat Baan de reorganisatie voortvarend heeft aangepakt. "Op kostenniveau heeft Baan behoorlijk opzienbarende prestaties geleverd, door de kosten in het eerste kwartaal met 20 procent te verlagen", zei analist C. Bos van ING Barings gisteren in hetReformatorisch Dagblad.
Marktkenners noemen het positief dat Baan zijn kostenontwikkeling in de hand lijkt te hebben. Zij verwachten dan ook dat het bedrijf zelfstandig kan overleven en kan profiteren van de hausse in de erp-markt die na de eeuwwisseling verwacht wordt, als bedrijven weer grote investeringen aandurven.
Een dag voordat de kwartaalcijfers werden gepresenteerd, maakte Baan bekend met een consortium van banken een kredietfaciliteit van 75 miljoen dollar (155 miljoen gulden) te hebben afgesloten. Hoewel het bedrijf daar nog geen gulden van heeft aangesproken, wil het met het krediet zijn toekomstige groei financieren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.