Opta eist ook open KPN-netwerk Internet

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) eist dat KPN ook zijn nieuwe netwerk voor Internet-verkeer openstelt voor zijn concurrenten. Het telecommunicatiebedrijf zet een nieuwe omgeving op om capaciteitsproblemen met het groeiende internetverkeer te voorkomen.

Eerder bepaalde de Opta al dat KPN wettelijk verplicht zijn telefoonnetwerk tegen redelijke en uniforme tarieven moet open stellen voor concurrerende telecomfirma's. Nu velt de vereniging een gelijksoortig oordeel over het nieuwe 'Internet-netwerk' dat KPN aanlegt. Internet-verkeer verloopt nu nog via telefoonlijnen en centrales. KPN wil particulieren binnen enkele maanden over laten stappen naar het nieuwe netwerk middels een aparte belcode (067).
De Opta wil zo voorkomen dat de oud-monopolist de markt voor Internet-verkeer naar zich toe trekt. "De hamvraag voor de komende jaren is: hoe komt je tot een fatsoenlijke infrastructuur voor Internet zonder een nieuw monopolie te vormen", zegt Opta-voorzitter J. Arnbak in het NRC Handelsblad.
KPN werpt tegen dat er voldoende alternatieven op de markt zijn voor toegang tot Internet. Ingrijpen door de Opta zou dan ook overbodig zijn, zo stelt het bedrijf. Arnbak meent echter dat de concurrentie van bijvoorbeeld kabelmaatschappijen voorlopig nog onvoldoende is om monopolisering van de Internet-toegangsmarkt te voorkomen. Op dit moment hebben ongeveer vijftigduizend Nederlanders toegang tot Internet via de televisiekabel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.