Voorstellen EC bedreigen e-commerce

De Europese Commissie is bezig om nieuwe regels voor e-commerce te ontwerpen, die de ontwikkeling van de Europese handel op Internet ernstig in gevaar brengen, zo bericht de Financial Times vandaag.

Het gaat om de vraag welk recht er van toepassing is als de leverancier uit een ander land komt dan de koper. Tot nu toe gold het recht uit het land van de leverancier, maar de Commissie wil nu het recht van de koper voorrang geven. In de praktijk betekent dat echter, zo wordt gevreesd, dat vooral kleinere bedrijven zich niet meer aan e-commerce zullen wagen omdat bijvoorbeeld een Italiaans bedrijf niets van Nederlandse wetten weet. In totaal gaat het binnen de EU om 15 verschillende rechtssystemen.
Volgens consumentenorganisaties, die steeds hebben aangedrongen op een regeling die voor consumenten beter was, gaat het hier niet om ingrijpende wijzigingen. De Commissie wil hier alleen maar consumenten de mogelijkheid geven in hun eigen land te procederen.
Met name adverteerders, direct marketeers en Internet-bedrijven hebben uitdrukkelijk geprotesteerd tegen deze nieuwe opzet. Hun bezwaar was ook dat de Commissie geen enkele analyse van de gevolgen heeft gemaakt. Ook de hoogste ambtenaren van de vier betrokken afdelingen hebben al geprotesteerd tegen het voornemen. De Raad van Ministers moet de voorstellen nog behandelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.