Grote tekortkomingen in EZ begrotingssysteem

Het begrotingsadministratiesysteem van het ministerie van Economische Zaken (EZ) vertoont voor het tweede achtereenvolgende jaar zodanige tekortkomingen, dat de Algemene Rekenkamer een 'bezwaaronderzoek' inzet.

Als EZ dit jaar geen afdoende maatregelen neemt, maakt de Rekenkamer volgend jaar bezwaar tegen de financiële verantwoording over 1999.
De minister moet dan haar uitgaven met een speciale 'indemniteitswet' door het parlement goedgekeurd zien te krijgen. De Rekenkamer gebruikt dit zware middel zelden. In het rapport Rechtmatigheidsonderzoek 1998 kondigt zij buiten EZ nog één bezwaaronderzoek aan, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daar kampen opzet en onderhoud van de administratieve organisatie met 'ernstige tekortkomingen'.
EZ heeft sinds 1996 het Financieel Administratief Systeem (FAS) voor de begrotingsadministratie. Er ontbreekt bij de verwerkingsorganisatie een calamiteitenplan en er is geen volledige zekerheid over de geldigheid van toegekende autorisaties. Binnen de gebruikersorganisaties zijn de procedures wel vastgelegd, maar niet meer actueel. Niet vast staat of de autorisaties 'in overeenstemming zijn met de organisatiestructuur en de hierin verankerde functiescheidingen'.
Het ministerie van BZK heeft voor zijn begrotingsadministratie het systeem Cafas, draaiend bij Megaplex in Apeldoorn (door de Rekenkamer nog 'RCC Informatieservices' genoemd), onderdeel van Pink Roccade. De EDP Audit Pool van het rijk verstrekt jaarlijks een 'third party mededeling' (TPM) over Cafas. Deze is goeddeels positief, maar de mainframe-omgeving is volgens de Audit Pool dermate complex dat de 2000-bestendigheid van deze infrastructuur niet zeker is. De Rekenkamer acht dit zorgwekkend. Bij BZK blijkt ook het IPA (Interdepartementaal Personeelsinformatie- en Automatiseringssysteem), waarmee het salaris wordt berekend van en uitbetaald aan 240 duizend ambtenaren, voor de Rekenkamer een zorgenkind.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.