Microsoft marktleider in nas-beheersystemen

Microsoft manifesteert zich steeds meer als onbetwistbare leider in de markt van beheersystemen voor nas-oplossingen (network attached storage). IDC stelt het marktaandeel op 41 procent.

Volgens analistenbureau IDC waren Windows-based NAS-opslagplatforms vorig jaar nog maar goed voor 32 procent van de totale nas-verkoop, op basis van het aantal verkochte producten. Op basis van de omzet bedroeg het percentage amper 12 procent. De totale nas-markt wordt op 1,49 miljard dollar geschat.
 
In het eerste kwartaal van 2003 zou het marktaandeel van Microsoft tot 41 procent gestegen zijn, een groei van 9 procent dus. De totale markt voor externe opslagsystemen in het eerste kwartaal van 2003 zou volgens IDC goed zijn voor 3,2 miljard dollar, verdeeld als volgt: 11 procent nas, 47 procent san ('storage area network', opslagsystemen die vooral via het fibre channel-protocol met elkaar verbonden zijn) en 42 procent voor de das-systemen ('direct attached storage', waar de opslag is toevertrouwd aan één enkele server).
 
Een nas-systeem is meestal een goedkoop opslagplatform dat toestellen met elkaar verbindt in een Ethernet lan-netwerk. In deze markt vindt men tegenwoordig kleine Windows Powered nas-apparaten voor minder dan duizend dollar. Bedrijven kiezen vaak voor een Windows nas-platform vanwege de nauwe integratie met de Active Directory diensten (wat een betere beveiliging en eenvoudiger beheer mogelijk maakt), maar ook en vooral omdat de totale kosten (tco) lager liggen dan bij de concurrentie.
 
Bij de leveranciers van nas-systemen die niet op Windows zijn gebaseerd, zitten onder meer Network Appliance (met een 'bedrijfseigen' beheersysteem) en Snap Appliance (dat zowel Unix als Windows-machines aanbiedt).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-09T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.