Geen wonderwapen in oorlog tegen 'spam'

Wonderwapens in de strijd tegen spam zijn niet te verwachten en een wetsvoorstel in de Verenigde Staten kan de toestand alleen maar verergeren. Dit stelt de Britse All Party Internet Group (Apig)

Volgens Messagelabs, producent van anti-virus en anti-spam software, was 'spam' (ongewenste e-mail) een jaar geleden goed voor 2,5 procent van alle e-mails, maar in mei van dit jaar iss dat al tot 55 procent gestegen. Op zijn beurt voorspelt Brightmail dat minstens de helft van alle mails tegen september 2003 spam is.
 
De eerstelijns-verdediging wordt momenteel gevormd door technologie. Internet-aanbieders installeren immers filtersoftware die spam moet wissen voor dexe in iemands mailbox terechtkomt. Helaas leveren de spammers grote inspanningen om hun boodschappen te formuleren zodat ze de filters omzeilen. Zo maken ze gebruik van twijfelachtige onderwerpregels als bijvoorbeeld het momenteel erg populaire 'Re: your email', aldus Steve Linford van 'spam watcher' Spamhaus.
 
Apig heeft informatie ingewonnen bij een groep experts en wil zijn bevindingen later dit jaar aan het Britse parlement voorleggen. Vertegenwoordigers uit de industrie benadrukken dat voor echte resultaten de overheid moet aandringen op een nauwe samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten. Een wereldwijd wettelijk kader om spam te voorkomen zal echter nog heel lang op zich laten wachten.
 
Op 31 oktober treedt een Europese wetgeving in werking, die stelt dat een bedrijf geen email kan versturen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de geadresseerde te hebben. Dat zal echter amper een rem zetten op de spammers uit de Verenigde Staten die goed zijn voor zo'n 90 procent van alle 'junk mail'. Voorts steunt de voorgestelde wetgeving in de Verenigde Staten op een 'opt-out' principe, waarbij de ontvangers de afzender moeten emailen dat ze geen ongewenste post willen ontvangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik blokeer gewoon alle mail die niet vanuit nederland zelf afkomstig is. De enkele mail die vanuit het buitenland afkomstig is vindt zijn weg dan ook wel via de telefoon...

Het probleem met de opt-out zoals voorgesteld in de VS is dat een nep-mogelijkheid tot opt-out nu vaak al wordt gebruikt door spammers om een e-mailadres te valideren. Immers: als er op een spam-bericht wordt gereageerd is dat een bewijs dat het gebruikte e-mailadres geldig is en dat de spam wordt gelezen!

spam kan je al in een vroeg stadium tegen houden maar het probleem is dat de spam mailers steeds slimmer worden en hun account aan passen, als je de accounts kunt blokken blijft veelal de spam weg

maar in mei van dit jaar iss dat al tot 55 procent gestegen. Op zijn beurt voorspelt Brightmail dat minstens de helft van alle mails tegen september 2003 spam is.
Huh??? En ik maar denken dat 55 procent meer dan de helft is.
Hint: een beetje email-programma kan ook naar woorden in berichten scannen en zodoende een filter opbouwen tegen spam.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-14T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.