Symbian lijkt te winnen van Microsoft

Symbian wordt stilaan sterker dan Microsoft in de markt van de mobiele besturingssystemen. Marktonderzoeker The Probe Group voorspelt voor Symbian tegen 2007 een dubbel zo groot marktaandeel als Microsoft.

Symbian zou dan 5 procent van de markt in handen hebben, terwijl Microsoft blijft steken op 2,5 procent. Op de derde plaats komt Linux met 2 procent, zo verwachten de marktonderzoekers van The Probe Group. Microsoft zou wel nog het sterkst blijven in de Verenigde Staten, terwijl Symbian het beter doet in Europa. Linux is dan weer populair in Azië en dan vooral in China, waar de overheid open source software verkiest boven proprietary producten.
 
Het analistenbureau onderzocht de populariteit van alle besturingssystemen voor allerlei mobiele toestelletjes, zoals pda's, mobiele telefoons en pagers. Het Smartphone-besturingssysteem van Microsoft blijkt alvast weinig interesse te wekken bij de hardwarefabrikanten. Volgens The Probe willen de producenten van mobiele telefoons vermijden dat hun toestelletjes worden gereduceerd tot een platform voor Microsoft-toepassingen, waarbij de minstmarges voor de hardware-fabrikanten steeds kleiner worden.
 
Dat is in de pc-markt gebeurd, met noodlottige gevolgen voor de pc-makers. Precies om dat doemscenario te vermijden werd in 1998 Symbian opgericht door een aantal mobieltjesmakers. Bij het consortium horen onder meer Nokia, Motorola, Sony Ericsson, Psion, Siemens en Samsung. Samsung investeerde in februari nog 25,3 miljoen euro in Symbian, goed voor een aandeel van 5 procent. De concurrentiestrijd tussen Symbian en Microsoft werd daardoor nog heviger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.