KPN eist schadevergoeding van Proximus

De Belgische gsm-aanbieder en KPN-dochter Base heeft een klacht neergelegd bij de Brusselse rechtbank van koophandel. Het eist een schadevergoeding van 500 miljoen euro van Proximus wegens misbruik van z'n dominante positie.

Base, dat z'n marktaandeel wil optrekken van 12 naar 20 procent tegen eind 2005, vindt dat Belgacom-dochter Proximus al jaren zijn quasi monopoliepositie in stand houdt door te verhinderen dat de concurrentie vrijuit kan spelen. Proximus heeft een marktaandeel van 53 procent, maar haalt ruim 61 procent van de totale Belgische gsm-inkomsten binnen. Base haalt amper 10,5 procent van de totale gsm-omzet en heeft te kampen met een cumulatief verlies van 770 miljoen euro.
 
Het is de hoogste schadeclaim die in België ooit gevraagd is. Proximus-woordvoerster Fréderique Verbiest wil niet ingaan op de klacht van Base. Belgacom-woordvoerder Piet Van Speybroeck wil ook geen commentaar geven, maar vindt de omvang van het bedrag exorbitant.
 
Het blijft de vraag wat de schadeclaim voor gevolgen heeft voor Belgacom dat meer dan ooit ijvert voor een beursgang. Mogelijke investeerders zouden door de potentiële financiële boete van de operator wel eens afgeschrikt kunnen worden. De woordvoerder had daar niet meteen een antwoord op.
 
Base wil intussen zijn marktpositie versterken. Het investeert dit jaar zoals bekend 120 miljoen euro in de netwerkuitbreiding. En het spendeert van september tot december nog 45 miljoen euro aan een grootse advertentiecampagne.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-26T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.