Erp-markt in één jaar 9 procent gedaald

De markt voor erp-pakketten slonk vorig jaar met 9 procent, meldt marktonderzoeker Gartner. Sap blijft veruit de grootste.

De inkomsten wereldwijd daalden van 5,5 miljard dollar in 2001 tot 5 miljard dollar vorig jaar. SAP blijft duidelijke marktleider met 25,1 procent van de totale markt. Oracle houdt 7 procent van de markt in handen en voelt de hete adem van Peoplesoft (6,5 procent) in de nek. Het vooral in de Verenigde Staten actieve Sage staat wereldwijd op plaats vier (5,4 procent) en Microsoft rondt de top vijf af (4,9 procent).
 
De verklaring voor de dalende markt ligt in het feit dat vele bedrijven momenteel investeren in kleinere applicaties die zich richten op kostenbesparingen binnen specifieke business activiteiten. De grote boom van de erp-pakketten zette zich door eind jaren '90, en ligt nu achter de rug. Bedrijven willen de grote pakketten laten renderen en hebben vandaag hoogstens nood aan bijkomende functionaliteiten.
 
De grote erp-leveranciers zitten vandaag met een capaciteitsoverschot als gevolg van te optimistische voorspellingen ten tijde van de grote boom. Fusie lijkt een antwoord om het hoofd te bieden aan de dalende markt. In dat licht moet ook de overnamesaga tussen Oracle, Peoplesoft en JD Edwards gezien worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-19T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.