Jonathan Schwartz voorziet gouden toekomst Java

De jaarlijkse Java One ontwikkelaars- en gebruikersconferentie ging dit jaar van start onder het motto 'Java everywhere' en in het bijzonder in mobiele systemen.

Jonathan Schwartz, executive vice president van Suns Software Group, wees er meteen op dat vandaag de dag al zo'n 100 miljoen abonnees bij 53 telco's gebruik maken van Java-ondersteunde diensten en dat getal zou in de komende zes maanden nog moeten verdrievoudigen. Hij voorspelt groeiende omzetten voor zowel ontwikkelaars als telco's, als de abonnees in grote getale software (onder andere spelletjes!) en informatie downloaden in hun telefoontoestellen, pda's, et cetera.
 
Daarnaast zijn er ook al meer dan driehonderd miljoen smartcards met Java 'on board', met naast kredietkaarten ook een groeiende markt voor identiteitsdocumenten. Verder zit Java nu ook in alle mogelijke (consumenten) apparaten "als er maar elektronen door stromen", van printers via robotten ("ja, Java kan echte real time aan") tot auto's, koelkasten en wat al niet meer. En Schwartz ziet Java ook als "gebruikt in 100 procent van alle Fortune 500 bedrijven", inclusief Microsoft.
 
Deze Java One staat verder in het teken van de 'eenvoud'. Eenvoud zoals in een eenduidig beeld van Java, ongeacht of het nu Java EE (Enterprise Edition) voor grote bedrijfstoepassingen op centrale servers of de Java ME (Micro Edition) voor handhelds, of Java SE (de 'standaard editie') is. Het is Java en dat is dan ook de boodschap naar de eindgebruiker, met zowaar een wereldwijde Java 'brand' marketingcampagne. Eindgebruikers zullen ophttp://Java.com terechtkunnen voor info wat Java allemaal wel voor hen kan betekenen.
 
Eenvoud betekent ook ontwikkelingen - in het bijzonder in de komende 1.5 versie van Java - om ontwikkelen in Java voor grotere groepen ontwikkelaars makkelijker te maken. Daarbij wordt kan zowel aan een soort templates als aan een geavanceerd scripting worden gedacht, evenals verbeterde toolsomgevingen (Project Rave demonstreerde dit). Het doel is op korte termijn het aantal Java ontwikkelaars - nu zo'n drie miljoen - tot ongeveer tien miljoen op te drijven. De website Java.net moet hier ook bij helpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-11T00:00:00.000Z Guy Kindermans, Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.