Servermarkt in West-Europa fors omhoog

In het eerste kwartaal van 2003 kende de servermarkt in West-Europa voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2001, een tweecijferige groei.

Dat schrijft marktanalist Gartner in een nieuw onderzoeksrapport. In de hele Emea-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) groeide de servermarkt met 12 procent, terwijl de groei in West-Europa 11 procent bedroeg. Vooral het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen droegen bij tot dat West-Europese groeicijfer. Tijdens de vorige kwartalen groeide de servermarkt wel sterk in Oost-Eruopa, het Midden-Oosten en Afrika, maar bleef de groeicurve van de West-Europese servermarkt in het beste geval vlak.
 
In het eerste kwartaal van 2003 steeg het aantal verkochte servers met 12 procent, tot een totaal van 375.000 exemplaren. De inkomsten uit de serververkoop bedroegen echter 'slechts' 3,6 miljard dollar - een daling met 2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De mooie groeicijfers geven echter nog niet meteen aanleiding tot euforie. "De tweecijferige groei in het eerste kwartaal van 2003 is te verklaren door de zwakke verkoopcijfers van het eerste kwartaal in 2002, eerder dan door een plotse stijging van de vraag", legt Karen Benson, Research-verantwoordelijke bij Gartner, uit.
 
"De daling van de inkomsten blijft een constante", voegt ze daaraan toe. "De daling van de inkomsten in het eerste kwartaal is te wijten aan de blijvend zwakke verkoop van RISC/Unix- en proprietary servers. Bovendien blijven de budgetten van de klanten beperkt, wat de concurrentie onder aanbieders aanzwengelt. Hun scherpe prijzing zorgen voor kleinere winstmarges." De serververkoop van Dell, Fujitsu-Siemens en IBM groeide het sterkst in vergelijking met vorig jaar - bij alle drie meer dan 20 procent. Bij HP bleef die groei beperkt tot 2 procent. Gartner verwacht dat de servermarkt in Emea (in aantal verkochte exemplaren) voor het hele jaar 2003 uiteindelijk minder dan 10 procent zal groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-26T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.