IBM werkt aan krachtiger mainframe

Volgens diverse Amerikaanse bronnen kondigt IBM morgen een nieuw mainframe aan. Belangrijk bij de nieuwe z990 is vooral het aantal processoren dat kan worden ingezet.

Het nieuwe toestel kreeg de codenaam T-Rex mee, een knipoog naar zij die beweren dat het mainframe net zoveel toekomst heeft als de dinosaurus. IBM wil echter de levenskracht van de computerlijn bewijzen. De z990 wordt uitgerust met 24 processoren, maar tegen het eind van het jaar zou ondersteuning van 32 processoren mogelijk zijn. Die verwerkingskracht zou in de loop van 2004 nog eens verdubbeld worden. Ter vergelijking: de huidige krachtigste mainframe, de z900 kan maximaal 16 processoren bevatten.
 
Overigens zal het mainframe besturingssysteem verdeeld kunnen worden in onafhankelijke partities. Nu al zijn 15 partities mogelijk, tegen het eind van het jaar kunnen dat er 30 zijn. De z990 moet in juni op de markt komen en zou volgens analisten Linux 55 keer sneller laten lopen dan de z900.
 
Bij IBM kwam vorig jaar een zesde van de omzet uit de mainframemarkt. IBM versterkt dit jaar zijn positie inzake mainframes nog. Eerder dit jaar kwam een instapmodel, de z800 (codenaam Raptor) op de markt. De enig overgebleven concurrent, Unisys, is van plan volgende week nieuwe toestellen aan te kondigen die geschikt zijn voor moderne technologieën als web services.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.