It-dienstenmarkt daalt door uitbesteding

De wereldwijde inkomsten uit it-diensten daalden vorig jaar tot 536 miljard dollar. Volgens Gartner is die daling met 0,6 procent ten op zichte van 2001 vooral te wijten aan de toenemende uitbesteding aan lagelonenlanden.

Het is alleszins de eerste keer dat de inkomsten uit it-diensten gedaald zijn in vergelijking met het jaar voordien. Volgens de redenering van marktanalist Gartner is de inkrimping een logisch gevolg van de lagere lonen in de gebieden waar steeds meer bedrijven hun it uitbesteden (India bijvoorbeeld). Daardoor kosten die projecten minder, zodat ook de totale omvang van de it-dienstenmarkt verkleint. De concurrentie onder de dienstenaanbieders is op dat vlak bovendien extra scherp, zodat de prijzen nog verder dalen.
 
Overigens besteden de meeste bedrijven volgens Gartner vooral taken uit als helpdesks. Duurdere, omvangrijke projecten lijken te worden uitgesteld tot betere tijden. Verschillende marktanalisten, waaronder Gartner en Aberdeen Group, verwachten dit jaar de verhoopte heropleving van de it-besteding. Logischerwijs moet dat ook de inkomsten uit it-diensten opnieuw doen stijgen.
In 2002 bleef IBM de nummer één in de markt van it-diensten, met 7,5 procent van de totale inkomsten. EDS stond op 2 met 3,9 procent marktaandeel, gevolgd door Fujitsu, HP en Accenture.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.