Ict-investeringen onderuit door Sars

Volgens Aberdeen Research heeft de Sars-epidemie een grote invloed op de wereldwijde ict-besteding. In totaal zou er maar liefst 2,2 miljard dollar minder worden besteed als gevolg van het besmettelijke virus.

En dat net nu de ict-budgetten aan de beterende hand leken te zijn. Volgens Aberdeen bedreigt de longziekte, een probleem dat ernstiger blijkt dan aanvankelijk gedacht, de vraag naar ict-producten en -diensten. Ook de wereldwijde toeleveringsketen van de ict-industrie ondervindt grote hinder door het Sars-virus.
 
Vooral China en Hongkong, van waaruit een groot aandeel van de wereldwijde elektronica-industrie wordt bediend, gaan gebukt onder de besmettelijke longziekte. Ook op het vlak van software kunnen er problemen komen, want steeds meer westerse bedrijven besteden hun programma-ontwikkeling uit aan landen als India en China.
 
Aberdeen becijferde dat de wereldwijde ict-besteding ten gevolge van Sars zal dalen met ruim 2,2 miljard dollar, zelfs indien de ziekte onder controle is tegen het midden van het derde kwartaal.
 
De huidige terughoudendheid tegenover reizen naar het Verre Oosten vormt een van de belangrijkste hinderpalen die Sars veroorzaakt voor de wereldwijde ict-industrie. Maar ook in de ricisogebieden zelf heeft de plaatselijke bedrijfsactiviteit te lijden onder de ziekte: fabrieken sluiten, werknemers worden onder quarantaine geplaatst en de mensen vermijden dichtbevolkte gebieden. Veel westerse ict-bedrijven kunnen hun oosterse zakenpartners daardoor moeilijk bereiken. Veel zakelijke overeenkomsten vallen als gevolg in het water.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Klaar De Groote, Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.