Scansoft koopt concurrent Speechworks

Het taaltechnologiebedrijf Scansoft neemt zijn concurrent Speechworks over voor 120 miljoen euro. Scansoft kocht in 2001 de kerntechnologie van het failliete Lernout & Hauspie.

De twee bedrijven, allebei met hoofdkwartier in Massachusetts, kondigen hun overeenkomst aan als een fusie, maar eigenlijk neemt Scansoft alle aandelen van Speechworks over. De aandeelhouders van Speechworks krijgen in ruil ongeveer 32,6 miljoen gewone aandelen van Scansoft, omgerekend 0,860 aandelen voor elk Speechworks-aandeel.
 
De transactie, die op 1 augustus rond moet zijn, heeft een waarde van ongeveer 120 miljoen euro. Het gecombineerde bedrijf zal Scansoft heten, en huidig ceo van Scansoft Paul Ricci blijft bestuursvoorzitter en ceo. Na afronding van de transactie wordt Stuart Patterson, de ceo van Speechworks, President van Scansoft.
 
Door deze samensmelting ontstaat een wereldwijde organisatie met, volgens de taaltechnologiebedrijven in kwestie, 'het breedste portfolio aan spraaktechnologie, -toepassingen en -diensten in de industrie'.
 
Voor de werknemers is de fusie wellicht minder goed nieuws, want de twee bedrijven verwachten een 'kostensynergie' (lees: besparing) van ongeveer 24,6 miljoen euro door 'consolidatie van kantoren en gebouwen, de verlaging van marketing- en administratieve kosten en de reductie van het aantal werknemers in de belangrijke operationele functies van beide bedrijven'. Hoeveel werknemers moeten sneuvelen is nog niet bekend.
 
De nieuwe organisatie zal in meer dan zeventig landen aanwezig zijn en beschikt over ontwikkelingscentra in Australië, Canada, Duitsland, Hongarije, Japan, de Verenigde Staten en België. Die Belgische aanwezigheid vloeit voort uit de Lernout&Hauspie-geschiedenis. Eind 2001 nam Scansoft voor een spotprijs drie belangrijke L&H-onderdelen over: Realspeak Text-to-Speech, de Productlijn Dragon Naturally Speaking en technologie voor automatische spraakherkenning. Dat gebeurde via de nogal chaotisch verlopende, technologische veiling na het pijnlijke faillissement van L&H. Speechworks bood toen trouwens op dezelfde technologie, maar moest het afleggen tegen Scansoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Klaar De Groote, Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.