AMD's Opteron eindelijk geïntroduceerd

Chipproducent AMD heeft eindelijk zijn semi-64-bit Opteron-processor officieel vrijgegeven. Die chip, eigenlijk gepland voor eind vorig jaar, moet de doorbraak van het bedrijf in de servermarkt forceren.

AMD mikt in eerste instantie op de hpc-markt (high-performance computing). Daarbij gaat het om krachtige systemen - al dan niet in de vorm van minder zware systemen in clusters - voor omvangrijke rekentaken. Supercomputerfabrikant Cray kondigde in oktober al aan een supercomputer, Red Storm, op basis van Opteron-processoren te maken voor de Sandia National Laboratories van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Red Storm moet in 2004 gereed zijn en dan een prestatieniveau halen van 40 teraflops (40 biljoen zwevende komma berekeningen per seconde).
 
Verder heeft AMD tot op heden enkele kleinere spelers, waaronder Racksaver, Appro, Angstrom en Boxx Technologies, aangetrokken. Deze serverproducenten concentreren zich op reguliere tweeweg en vierweg machines. Verkoopmanager Chris de Gier van AMD Benelux zegt dat de chipproducent juist zoekt onder de kleinere, lokale spelers.
 
Een opsteker is het feit dat Unix-serverleverancier Sun Microsystems openlijk interesse toont voor de Opteron. De 32-bit chip met 64-bit uitbreidingen draait als besturingssysteem het 32-bit Windows of Linux. Voor 64-bit gebruik is de Opteron vooralsnog aangewezen op Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.