Novell verder richting open source

Novell zet zijn gang richting open source software voort. De softwareproducent voorziet het nieuwe Netware 6.5 van meer open source applicaties, waaronder databank Mysql en webserver Apache. Daarnaast krijgt de volgende Netware-versie een tweede kern: de Linux-kernel.

Novell onthulde deze plannen vorige week op zijn gebruikersconferentie Brainshare in Salt Lake City (Utah, VS). De aanstaande versie 6.5 van netwerkbesturingssysteem Netware is naast Mysql en Apache ook voorzien van programmeertaal Perl, scripttaal PHP en Java-applicatieserver Tomcat. Hiermee breidt Novell het bereik van zijn besturingssysteem uit; applicaties voor de populaire databank en webserver draaien straks ook op Netware 6.5.
 
Daarnaast voegt de leverancier ook zijn Extend Application Server toe, die het in handen kreeg met de overname van Silverstream Software vorig jaar. Daarmee draaien J2EE-applicaties ook op Netware. Novell zegt de aanstaande opwaardering eind mei of begin juni op de markt te brengen.
 
Op Brainshare zijn verder vast plannen voor Netware 7.0 uiteengezet. Deze versie, die pas eind volgend jaar uitkomt, krijgt een tweede kern. Naast de eigen Netware-kernel staat dan de Linux-kernel, waar boven op diensten draaien die het eigenlijke platform vormen.
 
Novell-president Jack Messman, aangetreden met de overname van adviesbureau Cambridge Technology Partners, omschrijft Linux als migratiepad voor Netware-gebruikers. "Voor de korte termijn hebben cio's de voordelen van het stabiele en volwassen Netware. Het verschil met het onvolwassen Linux zal echter verminderen." De topman zegt dat zijn bedrijf het open source besturingssysteem betrouwbaarder en schaalbaarder gaat maken. Hij ontkent Linux te zien als een bedreiging.
 
Novell wil zijn gang naar open source schragen met ontwikkelaars. Hiervoor zet het een website op voor ontwikkelaars en een certificeringprogramma voor Novell- en Linux-experts. "Wij willen actief meedoen in de open source gemeenschap", verklaart technisch directeur Alan Nugent. Een teken hiervan is het vrijgeven van de broncode van de Nsure Uddi Server (Universal Description, Discovery and Integration).
Nugent maakt ook gewag van plannen om ondersteuning van en training voor Linux te bieden. Dit moet gebruik van de open source Unix-variant door het bedrijfsleven stimuleren. Diverse andere leveranciers zijn reeds deze route ingeslagen, met wisselend resultaat. IBM lijkt het met Linux goed te doen, terwijl ondersteuningsspecialist Linuxcare ter ziele is gegaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.